Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LJUBAV JE LJUBAV

Povijesna odluka: Susjedi u parlamentu potvrdili odluku suda da istospolni parovi mogu sklapati brak i usvajati djecu

Aktualno Galerija Povorka ponosa u Londonu - 2 Povorka ponosa u Londonu - 2 Foto: NIKLAS HALLE'N / AFP +0 Povorka ponosa u Londonu - 10 Galerija 1/2 >>
Slovenski parlament usvojio je u utorak amandman kojim se istospolnim parovima dopušta sklapanje braka i posvajanje nakon što je odlukom Ustavnog suda Slovenija postala prva država u istočnoj Europi koja je to učinila.

Za povijesni amandman o obiteljskom zakonu glasovalo je 48 zastupnika, 29 ih je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan. Slovenija je prva bivša komunistička zemlja koja je podržala ovu reformu u Europi, budući da većina njezinih susjeda ne dopušta građanske zajednice ili istospolne brakove, piše Euronews.com.

U srpnju je slovenski Ustavni sud presudio da je zakonska regulativa prema kojoj bračnu zajednicu mogu sklopiti samo dvije osobe različitog spola u suprotnosti s Ustavom, a isto tako i zakonska odredba da istospolni partneri ne mogu imati djece, ocijenivši da su u suprotnosti s ustavnom zabranom diskriminacije.

Prema objavljenom pravorijeku Ustavnog suda u srpnju, zakonodavcu je dano šest mjeseci da tu neustavnost ukloni, odnosno promijeni zakonske odredbe koje se odnose na tu tematiku.

No, već nakon ovakve odluke Ustavnog suda ovo je praktički značilo da se bračnom zajednicom smatra životna zajednica dviju osoba bez obzira na spol i da istospolni partneri koji žive u partnerskoj vezi mogu zajedno posvojiti dijete pod jednakim uvjetima kao i bračni parovi različitog spola.

"Ovim izmjenama istospolnim parovima priznajemo prava koja su već odavno trebali imati", rekao je državni tajnik Simon Maljevac zastupnicima predstavljajući amandman.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UDAR NA NJIHOVA PRAVA Poljska najavila zabranu usvajanja djece istospolnim parovima: Vladajući smatraju da je to prijetnja rimokatoličkom načinu života

Glavna oporbena stranka, Slovenska demokratska stranka, kritizirala je odluku suda i organizirala nekoliko skupova protiv novog zakona. "Najbolji otac nikada neće zamijeniti majku i obrnuto", rekla je na otvaranju rasprave predsjednica Kluba zastupnika SDS-a Alenka Jeraj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene