Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Tuerk i službeno izabrani predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko državno izborno povjerenstvo u četvrtak je i službeno potvrdilo rezultate predsjedničkih izbora te konstatiralo da su birači većinom glasova za predsjednika izabrali Danila Tuerka.

Tuerk je u drugom krugu glasovanja 11. ovog mjeseca dobio 68,03 posto ukupnog broja predanih glasova, odnosno gotovo 330.000 glasova više od protukandidata Alojza Peterlea, te je izabran za predsjednika većinom glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raspuštanje parlamenta? Slovenija: Tuerk ne isključuje prijevremene izbore Slika nije dostupna Uzlazni trend pozitivnih odnosa Josipović: Ovo je doprinos proširenju EU

Tuerk će prisegu za predsjednika države dati na svečanoj sjednici parlamenta 22. sljedećeg mjeseca, a dan kasnije počinje mu teći petogodišnji mandat.

Tuerk će tako postati treći izabrani predsjednik samostalne
Slovenije. Milan Kučan izabran je na taj položaj dva puta, a Janez Drnovšek koji je pobijedio na predsjedničkim izborima 2002. godine nije se htio kandidirati za još jedan mandat.

Tuerk se ovog tjedna već službeno sastao s premijerom Janezom Janšom, nakon čega su izrazili spremnost za suradnju na zadaćama u vezi s predsjedanjem Slovenije EU-om kao i za koordiniranu vanjskopolitičku aktivnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene