Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tjedan dana nakon parlamentarnih izbora održanih u Sloveniji prošle nedjelje državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak će kasno na večer objaviti rezultate glasovanja slovenskih državljana u inozemstvu i započeti s izradom izvješća o službenim rezultatima izbora.


Prema neslužbenim podacima, u inozemstvu je glasovalo oko 15.000 birača, pa se zbog raspodjele glasova dijaspore na osam najjačih stranaka neće promijeniti odnos između Socijalnih demokrata Boruta Pahora i Slovenske demokratske stranke Janeza Janše unatoč maloj razlici među njima na biralištima u domovini.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Učiteljica iz Maribora dobila otkaz, bila je aktivna u antivekserskoj Facebook grupi te odbijala nositi masku, cijepiti se ili testirati Koronavirus u Sloveniji U Sloveniji raste broj zaraženih: Tema dana je izjava epidemiologa koja je izazvala velike nedoumice

Stranka sadašnjeg premijera prema privremenim rezultatima ima oko 12.000 glasova i jedan zastupnički mandat manje od Socijalnih demokrata Boruta Pahora, vjerojatnog mandatara za sastav nove vlade. 

Janšina Slovenska demokratska stranka najavila je ovog tjedna da će uložiti žalbu na odluke izbornih komisija u Ljubljani prema kojima nepotpisivanje birača u izborne imenike na nekim biralištima u Ljubljani nije utjecalo na izborni rezultat. To bi, ocjenjuju slovenski promatrači, moglo izazvati proceduralne zaplete i kašnjenje u formiranju nove vlade.


>> Janša potvrdio mogućnost stvaranja koalicije lijevog centra

>> Janša traži nove izbore

>> Slovenija: Pahor napušta mjesto eurozastupnika, nova vlada moguća za mjesec i pol


Prema općim ocjenama, najviše je izgleda da se u novoj vladi uz Pahorove Socijalne demokrate, nađu još stranka Zares Gregora Golobiča, Liberalni demokrati Katarine Kresal i umirovljenička stranka DESUS. Te četiri stranke u 90 članskom parlamentu imale bi stabilnu većinu od 50 zastupničkih mjesta.

Predsjednik države Danilo Tuerk mora sazvati prvu konstitutivnu sjednicu novog parlamenta najkasnije za 11. listopada, kada zastupnicima sadašnjeg četvrtog saziva ističe mandat.

Nakon toga, počinju njegove konzultacije sa strankama, kako bi dodijelio mandat za sastav nove vlade političaru s najviše izgleda za sastavljanje koalicije sa većinom u parlamentu.