Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša traži nove izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na neslužbene rezultate nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji u zakonskom je roku podneseno 17 prigovora zbog kršenja izborne procedure, među njima je i prigovor Slovenske demokratske stranke Janeza Janše, potvrdilo je u četvrtak Državno izborno povjerenstvo nakon što je u srijedu u ponoć istekao rok za prigovore.

Birači su dali 13 prigovora, u dva slučaja to su učinili kandidati na izbornim listama, a zaprimljena su i dva prigovora Slovenske demokratske stranke (SDS) sadašnjeg premijera Janeza Janše koja je prema neslužbenim rezultatima na izborima dobila 28 zastupničkih mjesta, jedno manje od Socijalnih demokrata Boruta Pahora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporno odličje Slovenski predsjednik začuđen kritikom europskih pučana Slika nije dostupna Spornja kupnja oklopnih vozila Slovenska revizija: Posao s Patrijom neracionalan

Kako je javio Slovenski radio, SDS zahtijeva da se se ponište i ponove izbori na dva birališta u Ljubljani na kojima se birači prilikom glasovanja nisu osobno upisivali u izborne imenike, kako je to predviđeno zakonom. Zbog propusta izbornih odbora na biralištima u izbornim jedinicama Vič -Rudnik i Ljubljana - Center tako bi u slučaju poništavanja glasovanja na izbore ponovno izašlo 2200 birača.

Ponavljanje glasovanja, kako navode u povjerenstvu, moguće je samo u slučaju da su utvrđene nepravilnosti tako velike da bi mogle djelovati na rezultat izbora.

Slovenski mediji koji se pozivaju na izvore u SDS-u navode da stranka zahtijeva i poništavanje izbora na svim biralištima na kojima se utvrdi da broj predanih glasova nije jednak zbroju birača koji su se prilikom glasovanja upisali u izborni imenik, te ponovnu provjeru 18.124 glasačka listića koji su proglašeni nevažećima.

Povjerenstvo je potvrdilo da je poštom pristiglo skoro osam tisuća glasova slovenskih državljana koji su glasovali u inozemstvu, kuda je bilo poslano oko 46.000 glasačkih listića.

Stranka aktualnog slovenskog premijera navodi na svojim web-stranicama da bi ukupan rezultat nakon prebrojavanja glasačkih listića iz inozemstva mogao pokazati da je rezultat SDS-a i SD-a izjednačen.

Po djelomičnim, neslužbenim rezultatima nedjeljnih izbora, koje je nakon svih prebrojanih glasačkih listića objavilo Državno izborno povjerenstvo, a odnose se na glasovanje u Sloveniji, Socijalni demokrati dobili su 316.783 glasa i 29 zastupničkih mandata, a Slovenska demokratska stranka 304.181 glas i 28 mandata. To znači da je razlika među njima samo nešto više od 12.000 glasova. Smatra se da rezultati glasovanja "dijaspore" ne mogu promijeniti ukupan rezultat dviju vodećih stranaka.

Moguće izjednačavanje tih dviju stranaka po broju mandata u parlamentu moglo bi još više zakomplicirati stanje prilikom razgovora o formiranju koalicijske vlade.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene