Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski parlament sutra će glasovati o povjerenju vladi na zahtjev premijera Janeza Janše koji tako želi provjeriti snagu svoje četvorostranačke koalicije pred početak iduće godine, kad Slovenija preuzima šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom.


Janša je, obrazlažući svoj za mnoge neočekivani potez, naveo da mu je potrebna solidna većina i provjera stvarne potpore koju vladini prijedlozi imaju u parlamentu, gdje koalicija ima 49 od 90 zastupničkih mjesta.

Vezani članci Janez Janša Dodik: ''Impresivna je politička galama oko mirnog razlaza''. Vučić tvrdi da taj papir nije vidio i da ne zna za tu inicijativu Janez Janša, slovenski premijer Zbog zaraze šefa državne obavještajne službe upitno glasovanje o povjerenju vladi Slovenije

Janša je opozicijske stranke optužio da su prije nekoliko mjeseci započele, a u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore održane prošle nedjelje eskalirale, politički motiviranu kampanju protiv njegove vlade, koju su optužile za kršenje ljudskih prava i medijskih sloboda, te su tako naštetile reputaciji države u inozemstvu, a njegovoj vladi otežale rutinske poslove i poslove vezane uz predsjedanje Europskom unijom.

Opozicijske stranke lijevog centra odbile su optužbe i zauzvrat sa svoje strane optužile Janšu da izaziva umjetnu krizu zbog pada popularnosti svoje vlade.

Glasovanje o povjerenju bit će u večernjim satima, a Janša će u uvodu zastupnicima obrazložiti zašto se odlučio na takav potez.