Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvarat će se gužve

Slovenija u problemu zbog graničnih prijelaza s Austrijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I Slovenija je zabrinuta zbog mogućih kolona na granici s Austrijom ukoliko EK produži mjere kontrole unutarnjih šengenskih granica.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš zabrinuta je da će se na granici Austrije i Slovenije stvarati kolone u turističkoj sezoni ako Europska komisija ponovno produži mjere kontrole unutarnjih šengenskih granica zbog migracija i sigurnosnog nadzora, na što je pismeno upozorila europskog povjerenika za migracije Dimitrisa Avramopulosa i potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa, prenose slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Slika nije dostupna NAKON PROBLEMA TIJEKOM VIKENDA Mislili ste da je gužvama na granici došao kraj? Pogledajte što su poručili Slovenci

Kako navodi ljubljansko Delo, mjere pojačane kontrole na austrijsko-slovenskoj granici koje su uvedene u jesen 2015. zbog migracijskog vala mogle bi, prema neslužbenim informacijama, ponovo biti produžene za tri mjeseca.

Slovenija se namjerava odlučno suprotstaviti takvim prijedlozima, za koje ne vidi nikakvog opravdanja, napisala je Gjerkeš u pismu europskim čelnicima, navodi Delo.

Nadzor na austrijsko-slovenskoj granici uzrokuje stalne zastoje vozila, osobito ispred tunela Karavanke, izaziva štetne gospodarske posljedice, a negativno djeluje i na slobodu kretanja ljudi, piše Gjerkeš.

Kako je navela, protok ilegalnih migranata iz Slovenije u Austriju je minimalan, a pojačane mjere kontrole nisu opravdane niti sa sigurnosnog stajališta, osobito nakon što je Europska komisija usvojila izmjene šengenskih pravila i uvela sustavne mjere kontrole na vanjskim granicama Schengena koje Slovenija poštuje i sistematski provjerava sve putnike na granici s Hrvatskom, obrazlaže ministrica.

Naglasila je da produžavanje mjera kontrole na austrijskoj granici negativno djeluje i na suradnju slovenskih i austrijskih regija, te da bi situacija na graničnim prijelazima s Austrijom mogla postati kritična u vrijeme ljetne turističke sezone, kad mnogo njemačkih i austrijskih građana putuje prema jugu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene