Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Romi otkazali prosvjed, smijenjen šef policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski Romi odustali su od prosvjeda pred parlamentom, na kojemu su namjeravali podržati iseljenu romsku obitelj Strojan i zahtijevati legalizaciju svojih naselja bez građevinske dozvole, ne želeći dodatno zaoštravati napetu situaciju, dok je istodobno u Ljubljani došlo do smjene šefa ljubljanske policije.

Zbog intervencije policijskih specijalaca prilikom proturomskih demonstracija u općini Ivančna Gorica, u noći sa subote na nedjelju, danas je smijenjen je direktor Policijske uprave Ljubljana Branko Slak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dramatične snimke VIDEO Rat na ulicama Kijeva: Policijski kordon razbijali BAGEROM! Slika nije dostupna Nestabilnost u Tajlandu VIDEO Okupirali zgrade dva ministarstva

"Dobro smo promislili i konstatirali da bi Romi time više izgubili nego dobili", izjavio je u ponedjeljak predsjednik Foruma romskih vijećnika Darko Rudaš, jedan od 11 Roma izabranih u općinska vijeća, pojašnjavajući zašto je prosvjedni skup Roma pred parlamentom već po drugi put otkazan.

Nedavno osnovano romsko vijeće sastat će se, kako je najavio, ponovo krajem ovoga tjedna i zauzeti nova stajališta o tome kako smiriti napeto stanje koje je zadnjih tjedana rezultiralo proturomskim prosvjedima u mjestima gdje je slovenska vlada namjeravala preseliti veliku romsku obitelj, koja se još uvijek nalazi u izbjegličkom centru u Postojni.

U razgovoru za ljubljansko "Delo" ministar za školstvo i sport Milan Zver, u vladi Janeza Janše zadužen za rješavanje romske problematike, ustvrdio je da su napetostima iz zadnjih tjedana kumovali su i mediji stvorivši od proturomskih prosvjeda jednu vrstu "reality showa", što je u općini Ivančna Gorica izazvalo masovnu psihozu koju je u noći sa subote na nedjelju teško kontrolirala i specijalna policija jer je morala razdvajati mještane i Rome koji su se pokušali vratiti u svoje nastambe blizu sela Ambrus.

Zver tvrdi da su mediji o spomenutoj romskoj obitelji stvorili vrlo negativnu sliku, a otkrivanjem navodnih mjesta u koje će ih vlada smjestiti provocirali okupljanja i demonstracije. Zver također drži da je iza toga bilo i političkih "suflera" koji žele destabilizirati sadašnju vladu.

"Nekim sugestijama obitelji Strojan želi se izazvati pogoršanje situacije, kako bi se dobio argument da Janšina vlada nije sposobna kontrolirati situaciju ili da se korištenjem nasilja želi prikazati da je stanje u Sloveniji onakvo kakvo je bilo u Parizu ili Budimpešti. No, vlada je dovoljno stabilna i nije joj potrebno koristiti prisilna sredstva za održavanje reda i mira", rekao je Zver za ljubljansko "Delo" , govoreći o subotnjem pokušaju Strojanovih da se vrate u selo Ambrus.

Dolazak premijera Janeza Janše i jakih policijskih snaga u noći sa subote na nedjelju spriječio je teže posljedice koje su mogle nastupiti eventualnim sukobom mještana i Roma, ali su tom prilikom ozlijeđena i dva stanovnika Ambrusa.

Policija je najprije tvrdila da je do toga došlo u naguravanju
policije sa masom, no tisak je danas objavio fotografije koje pokazuju da je policija koristila pendreke i tom prilikom ranila
jednog mještanina, zbog čega je s mjesta načelnika policijske uprave Ljubljana hitno smijenjen Branko Slak koji je vodio akciju specijalaca u noći sa subote na nedjelju.

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je nakon noćnih događaja u Ambrusu da i Slovenci koji inače žive u miru moraju izbjegavati izraze netolerancije prema drugačijima, jer se izolirani incidenti mogu izroditi u društveno stanje koje bi bilo teško kontrolirati.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene