Iz Kijeva stižu dramatične snimke žestokog uličnog obračuna u blizini ureda predsjednika Vikotra Janukoviča. Prosvjednici su se do tamo pokušali probiti uz pomoć bagera.


Najmanje 100.000 ljudi ignoriralo je zabranu te se okupilo u nedjelju u središtu ukrajinskog glavnog grada Kijeva na prosvjedu protiv odluke predsjednika Viktora Janukoviča da, umjesto sporazuma o suradnji s Europskom unijom, potpiše ugovor kojim zemlju približava Rusiji.

VIDEO Snimljen sukob prosvjednika s policijskim kordonom

Vezani članci Krušna peć, ilustracija Užas u Sloveniji: Prilikom rušenja krušne peći pronašli dječju lubanju: ''Ovdje živim 41 godinu i svih ovih godina nije se dogodilo ništa neobično'' Neredi u Nizozemskoj Vlast osudile nerede u Nizozemskoj: "Nismo vidjeli toliko nasilja u 40 godina"

Cijelog su dana uzvikivali 'Kijev je naš' te su tražili Janukovičevu ostavku.

Na središnjem je trgu situacija tijekom dana bila uglavnom mirna, ali u drugim dijelovima grada došlo je do žestokih sukoba demonstranata i policije.

Najdramatičnije je bilo u blizini ureda predsjednika Janukoviča. Prosvjednici su na policijski kordon krenuli bagerom, o čemu svjedoče i snimke s mjesta događaja. Policajce su gađali raznim predmetima te ih povremeno mlatili palicama, dok je policija povremeno odgovarala suzavcem i šok bombama.

BBC javlja da je u sukobima ozlijeđeno najmanje 100 policajaca, a da je veći broj prosvjednika s mjesta sukoba ambulantnim vozilima odvezen krvavih glava.

U međuvremenu je stigla informacija da su prosvjednici probili put do gradske vijećnice te da su, ulazeći kroz razbijene prozore, zauzeli gradonačelnikov ured. Ondje su također vikali 'Kijev je naš' te su objesili veliku ukrajinsku zastavu.

CNN pak izvještava da je šef kijevske policije Valerij Korjak u nedjelju podnio ostavku. Kao razlog je naveo 'pretjeranu silu' koju su njegovi podređeni uporabili protiv demonstranata u subotu, kada su rastjerani s prijašnjeg velikog prosvjeda u središtu grada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook