Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska vlada je donijela prijedlog "krovnog" zakona o romskoj zajednici od kojega se, nakon što ga usvoji parlament, očekuje efikasnije rješavanje tzv. "romske problematike" vezane uz romska naselja građena bez građevinske dozvole i smanjenje tenzija između Roma i većinskog stanovništva.


"Cilj zakona je cjelovito reguliranje položaja te etničke manjine u skladu s ustavom", rekao je na konferenciji za novinare direktor vladinog ureda za narodnosti Stane Baloh.

Vezani članci Koronavirus Rodbinu uvjerio da ona ne želi razgovarati s njima: Šest godina skrivao majčinu smrt i dizao njezinu mirovinu Slovenski policajac, ilustracija Policija objavila detalje stravičnog pokolja kod Ljubljane - Nazvala ih sestra zbog nasilnog brata. Malo kasnije nazvao je brat: "Sve sam ih ubio, naoružan sam"

Prijedlog zakona predviđa da bi interese Roma u odnosu prema državi zastupalo Vijeće romske zajednice, a u njemu bi djelovali i neromi iz općina u kojima Romi žive, s time da bi Romi u Vijeću bili u većini.

Prema zakonskom prijedlogu, urbanistička pitanja vezana uz romska naselja rješavali bi državni organi i organi lokalne samouprave.

Slovenski premijer Janez Janša nedavno je, u vezi s aferom nastalom nakon privremenog iseljenja velike romske obitelji iz mjesta Ambrus u općini Ivančna Gorica, rekao da će krovni zakon o Romima ispuniti "pravnu prazninu" za koju je kriva prijašnja vlada, koja nije ispunila ustavnu odredbu koja je predvidjela donošenje posebnog zakona o Romima.

Prema procjenama, u Sloveniji živi oko 7.000 Roma, a dobar dio njihovih naselja nalazi se na neurbaniziranom zemljištu, a kuće i kolibe sagrađene su bez građevinske dozvole. To i tradicionalno nepovjerenje lokalnog stanovništva prema Romima izaziva konflikte koji su se nedavno pokazali i u slučaju Ambrusa.

Obitelj Strojan koja je iz tog područja zbog prijetnji lokalnog
stanovništva nakon napada na jednog njenog člana iseljena u
izbjeglički centar u Postojni još uvijek se tamo nalazi, a vlada i
dalje pokušava naći "novu lokaciju" na kojoj bi prema obećanju toj obitelji od 31 člana, od čega je polovica djece, podigla kontejnersko naselje.