Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sol na ranu

Slovenci u komentaru izvješća o monitoringu nisu zaboravili Ljubljansku banku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko inoministarstvo pozdravilo je izvješće Europske komisije o pretpristupnom monitoringu Hrvatske, ali pritom nije propustilo spomenuti problem Ljubljanske banke.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je u srijedu pozitivno izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske prema članstvu u Europsku uniju, te signale o europskoj perspektivi u izvješćima o drugim zemljama u susjedstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Erjavec: "Slovenija će od Komisije tražiti posredovanje u sporu oko stare devizne štednje" Slika nije dostupna Slučaj Ljubljanska banka Slovenija priprema novu tužbu protiv Hrvatske pred Sudom EU-a

>> Fuele: Produljenje monitoringa ne dolazi u obzir, nema razloga za sumnju u RH!

"Slovenija je čvrsto podupirala politiku širenja Europske unije, a u tome će okviru nastaviti s politikom potpore državama zapadnog Balkana", priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Što se tiče pozitivnog izvješća o napretku Hrvatske i preporuka kako bi Hrvatska sredinom iduće godine, kako je predviđeno, postala punopravna članica, slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozdravlja izvješće i tvrdi da je ono "odraz realnog stanja".

"Veseli nas određeni napredak koji je Hrvatska postigla i slažemo se s ocjenom Europske komisije o potrebi dodatnih napora, posebice na području pravosuđa i temeljnih prava, prava slobode i sigurnosti itd. Slovenija s posebnom pozornošću prati sva područja slobode kretanja (robe, osoba, kapitala) jer to predstavlja temelj unutarnjeg tržišta Europske unije. Vjerujemo da će Hrvatska učiniti potrebne napore da se spomenuti zahtjevi i postignu. Očekujemo da će se sa članstvom Hrvatske u EU suradnja Slovenije i Hrvatske i dodatno ojačati".

U priopćenju se pozdravlja i ocjena iz izvješća da odnosi Slovenije i Hrvatske napreduju te spominjanje odlučnosti dviju vlada da nastave razgovore o Ljubljanskoj banci, što inače nije vezano na proces pristupanja EU.

Spominjanje pitanja Ljubljanske banke i razgovora o tome pitanju u izvješću potvrđuje da je potrebno naći rješenje prihvatljivo za obje strane, "što je pravna i jasna potvrda da je u tome slučaju riječ o pitanju sukcesije koje je i dalje otvoreno, a ne o klasičnom bilateralnom civilnom pitanju", navodi se u priopćenju, te dodaje da izvješće spominje i potrebu da Slovenija i Hrvatska nađu zajedničko rješenje za zbrinjavanje nisko i srednjeradioaktivnog goriva iz nuklearke Krško. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene