Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovačka se nada da je moguće dogovoriti zajednički pristup s ostalim srednjoeuropskim zemljama prema izbjegličkoj krizi koja pogađa Europu, a koja bi podrazumijevala odbijanje bilo kakvih kvota za preraspodjelu migranata, izjavio je u ponedjeljak premijer Robert Fico.


Fico je potvrdio da se u petak ili u nedjelju u Pragu sastaje s premijerima Češke, Mađarske i Poljske kako bi razgovarali o toj krizi, dok broj smrtnih slučajeva među migrantima na moru i kopnu stalno raste.

Vezani članci Slika nije dostupna Službene brojke: Od početka godine 800.000 ilegalnih ulazaka u EU Slika nije dostupna EUROPLJANI SVJESNI DA PROBLEM NEĆE SAMO NESTATI 'Migracijska kriza trajat će cijeli naraštaj'

Mađarska, koja je u Schengenu, postala je magnet za desetke tisuća migranata s Bliskog istoka i ostalih ratom i siromaštvom zahvaćenih područja koji preko Balkana nastoje stići u zapadnu Europu.

Migranti jedna od glavnih tema rasprave na Bledskom forumu

Srednjoeuropske zemlje su odbile prijedloge Bruxellesa o obvezujućim kvotama glede priljeva tražitelja azila koji preko Sredozemlja stižu u Grčku i Italiju. Francuski predsjednik Francois Hollande njihov je pristup ocijenio "skandaloznim", no Fico je odlučan u neprihvaćanju kvota.

"Snažno odbacijemo bilo kakve kvote (...) ako se usvoji mehanizam automatske preraspodjele migranata, tada ćemo se jednog dana probuditi i imati 100.000 ljudi iz arapskog svijeta, a to je problem koji ne bih htio da ga Slovačka ima", rekao je Fico.

Izrazio je spremnost da njegova zemlja u okviru svojih mogućnosti učini što treba za ljude kojima je pomoć zaista potrebna te da ih se razdvoji od ekonomskih migranata. Fico smatra da bi se Europa trebala usredotočiti na rješavanje uzroka krize s migrantima i poručio da treba "prestati s destabilizacijom Sirije". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook