Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IRA-ine bombe s libijskim potpisom

Skandal: Britanija nije tražila odštetu od Libije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi skandal potresa Veliku Britaniju. Obitelji žrtava razbjesnilo je otkriće da Vlada nije željela od Libije tražiti odštetu za žrtve terorističkih napada.

Britanski mediji objavili su dokumente prema kojima vlada u Londonu nije tražila odštetu za Britance ubijene u Irinim napadima počinjenim libijskim eksplozivom. Strahovalo se od mogućeg pogoršanja odnosa s Tripolijem. Otkriće je dodatno razbjesnilo britansku javnost već nezadovoljnu odlukom o oslobađanju libijskog terorista osuđenog za bombaški napad u Lokerbiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gesta pomirbe Britanska kraljica rukovala se s bivšim čelnikom IRA-e Slika nije dostupna Opasno se približavaju vladajućoj stranci Sinn Fein drugi po popularnosti u Irskoj

>> 'London 'bombaša iz Lockerbia' pustio zbog nafte'

'Vjerujem da je razlog zbog kojeg vlada ne traži ispriku ili odštetu od Libije za ljude kojima je potrebna, naftni sporazum s British Petroleumom. Stvarno to vjerujem', rekao je Johnatan Ganesh, jedna od žrtava bombaškog napada IRA-e. 'Ministarstvo vanjskih poslova je donijelo ovu apsurdnu odluku o stavljanju britanskih trgovačkih interesa ispred interesa žrtava', dodao je Jason McCue, isto tako jedna od žrtava IRA-inih bombaških napada.

Premijer Gordon Brown odbacuje takve optužbe. Tvrdi da je Libija odbila dogovor o isplati odštete za žrtve IRA-inih bombaških napada u paketu s naknadom žrtvama Lokerbija. Od daljnjih pritisaka odustalo se zbog promjene u odnosima dviju zemalja. 'Nakon što se Libija odrekla nuklearnog oružja i terorizma, naši su se odnosi promijenili. Kao što sam već rekao, sigurnost i terorizam, a ne nafta i trgovački ineteresi dominirali su našim odnosima', istaknuo je Brown. Brown je obiteljima žrtava obećao punu potporu u njihovim sudskim sporovima protiv Libije. Oni su uvjereni da bi Libija trebala preuzeti dio odgovornosti za IRA-ine napade jer je svojevremeno oružjem i eksplozivom opskrbljivala irske i druge terorističke i revolucionarne skupine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene