Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog libijske nafte

'London 'bombaša iz Lockerbia' pustio zbog nafte'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
London je 2007. uime nacionalnog 'interesa' pristao da se Libijac osuđen za atentat u Lockerbieju obuhvati ugovorom o premiještanju zatvorenika s Tripolijem, usred pregovora o velikom naftnom ugovoru, piše danas Sunday Times.

Britanski tjednik je došao u posjed dvaju pisama koje je 2007. poslao britanski ministar pravosuđa Jack Straw škotskom kolegi Kennyju MacAskillu, iz kojih se vidi da je London naglo promijenio mišljenje o Abdelbasetu Aliju Muhamedu al-Megrahiju čije je oslobađanje koncem kolovoza iz zatvora u Škotskoj izazvalo polemiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraljevski debakl Sudac ponizio saudijskog princa: 'Zbrkan si, nepouzdan, beznadan i jadan!' Slika nije dostupna Pušten prije 3 godine Bombaš iz Lockerbieja preminuo od raka

U prvom pismu od 26. srpnja 2007. Straw kaže da bi Libijca koji služi kaznu u Škotskoj trebalo isključiti iz ugovora o premiještanju zatvorenika (PTA) između Velike Britanije i Libije o kojemu se pregovaralo. U drugom, s nadnevkom od 19. prosinca 2007. Straw obavještava MacAskilla da se njegovo mišljenje promijenilo. 'Nisam mogao dobiti jasnu odluku' o Megrahijevu isključenju iz djelokruga primjene PTA-a, piše Straw. Dodaje da je 's obzirom na nedvojbene interese Velike Britanije' odlučio da Megrahija ubuduće ne treba isključiti iz PTA-a.

Škotski premijer: To je puka slučajnost

Sunday Times natuknjuje da je Strawov zaokret skopčan s ugovorom o korištenju nafte i plina između britanske tvrtke BP i Libije, potencijalno vrijednog petnaest milijarda funta, o kojemu su pregovori tada bili zapeli. Kako piše tjednik, Tripoli je načinio pritisak na London da se Megrahija uvrsti u PTA, u zamjenu za potpisivanje ugovora s BP-om. Sunday Times tvrdi da je nepunih šest tjedana nakon slanja Strawova drugog pisma naftni ugovor bio potpisan.

Reagirajući na te navode, BP je zanijekao da su politički razlozi imali ulogu u zaključenju ugovora. Škotski premijer Alex Salmond je rekao da je riječ o pukoj 'slučajnosti'.

Kada je Škotska 20. kolovoza oslobodila Megrahija MacAskill je ocijenio da se PTA ne može primijeniti i oslobodio je Libijca na temelju posebne pravne procedure koja se primjenjuje kod medicinskih razloga. Megrahi boluje od raka prostate i preostaje mu, kako predviđaju liječnici, tek tri mjeseca života.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene