Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEVERNA KOREJA (OPET) PRIJETI

"Pokrenut ćemo naš supermoćni preventivni napad i pretvoriti SAD u pepeo!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja redovno prijeti uništenjem Japanu, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama i ne odustaje od svoje ratobornosti ni nakon neuspješnog pokusnog ispaljivanja rakete u nedjelju, dan nakon što je na vojnoj paradi pokazala svoje balističke rakete.

Sjevernokorejski državni mediji upozorili su u četvrtak Sjedinjene Države da bi Pjongjang mogao izvršiti "supermoćni preventivni napad" nakon što je američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio da SAD razmatra načine za vršenje pritiska na tu zemlju zbog njezina nuklearnog programa.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

Američki predsjednik Donald Trump zauzeo je oštro stajalište prema sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu, koji je odbacio savjete svoje jedine velike saveznice Kine i nastavio raditi na nuklearnim i raketnim programima usprkos sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a.

"U slučaju pokretanja našeg supermoćnog preventivnog napada, u potpunosti i trenutačno bit će uništene i pretvorene u pepeo ne samo američke imperijalističke invazijske snage u Južnoj Koreji i okolnim područjima, nego i Sjedinjene Države", objavio je Rodong Sinmun, službeno glasilo sjevernokorejske vladajuće Radničke stranke.

Sjeverna Koreja redovno prijeti uništenjem Japanu, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama i ne odustaje od svoje ratobornosti ni nakon neuspješnog pokusnog ispaljivanja rakete u nedjelju, dan nakon što je na vojnoj paradi pokazala svoje balističke rakete.

Tillerson je izjavio u srijedu da Sjedinjene Države razmatraju načine za vršenje pritiska na Sjevernu Koreju zbog njezina nuklearnog programa.

"Razmatramo sve opcije za Sjevernu Koreju i kao države koja podržava terorizam, ali i druge načine da izvršimo pritisak na režim u Pjongjangu da se ponovno uključi u razgovore s nama, ali na drugačijim osnovama nego što su bili prošli razgovori", rekao je on.

Američki potpredsjednik Mike Pence, na turneji po azijskim saveznicama, opetovano je izjavljivao da je "razdoblje strateškog strpljenja" sa Sjevernom Korejom završeno.

Predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Paul Ryan rekao je pak tijekom posjeta Londonu da vojna opcija mora biti dio pritiska. "Civilizirane zemlje ne mogu dopustiti da taj diktator ima takvu vrstu moći", kazao je on misleći na Kima.

Vršitelj dužnosti južnokorejskog predsjednika Hwang Kyo-ahn u četvrtak je na sastanku s najvišim dužnosnicima ponovno pozvao vojsku i sigurnosne agencije na oprez.

Ministarstvo obrane je priopćilo da američke i južnokorejske zračne snage održavaju godišnje vojne vježbe, kodnog naziva Max Thunder, do 28. travnja. Sjeverna Koreja takve vježbe uobičajeno naziva pripremama za invaziju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene