Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernokorejski nuklearni pokus i mogućnost novog pokusnog ispaljivanja interkontinentalne balističke rakete u spoju s pitanjem nasljednika na čelu države ‘potencijalno su pogubna kombinacija’, rekao je ravnatelj američke obavještajne službe Dennis Blair.


‘Svaki spoj provokacije i pitanja nasljednika na čelu države, potencijalno je pogubna kombinacija’, rekao je Blair pred skupom poslovnih ljudi u Washingtonu. Ponašanje Sjeverne Koreje odgovara uobičajenoj shemi, ali ovaj put ona rabi ‘opasniju vrstu oružja, rakete koje bi mogle biti interkontinentalne, i nuklearno oružje’, dodao je. ‘Premda je shema uobičajena, rizik je veći’, kazao je.

Sjeverna Koreja je 25. svibnja izvela drugi nuklearni pokus, nakon čega je ispalila i više raketa kratkog dometa. Usto, posljednjih se tjedana snažno nameće pitanje nasljednika sjevernokorejskog vođe Kima Jong-ila, koji je na vlasti od 1994. ‘On je ljetos imao zdravstvenih problema, a nedavno je sina imenovao za nasljednika’, rekao je Blair.

Vezani članci Slika nije dostupna Pred očima obitelji pogubljena bivša cura Kim Jong Una - zbog PORNIĆA! Slika nije dostupna Prije lansiranja rakete sastaje se vodstvo Sjeverne Koreje

>> VIDEO: Odmetnuti sin Kim Jong Ila i kockar kaže da neće biti nasljednik

U pregovorima s partnerima o međunarodnim sankcijama protiv Pjongjanga zbog nuklearnog pokusa od 25. svibnja SAD vodi računa o pojačanom riziku, napomenuo je Blair. Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u nedjelju za televiziju da SAD ‘proučava’ mogućnost da Sjevernu Koreju ponovo uvrsti na popis zemalja koje podupiru terorizam, što zahtijeva Japan.

(Hina)