Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja nadomak su kompromisnog rješenja u pogledu nuklearnog sporazuma, a Japan je izvijestio kako se neće protiviti uklanjanju Sjeverne Koreje s američkog popisa zemalja koje podupiru terorizam, ako će taj potez pomoći Pyongyangu da odbaci nuklearni program.


Indicije o najnovijem sporazumu pojavile su se nakon što je Sjeverna Koreja nuklearnim inspektorima u potpunosti zabranila pristup tvornici Yongybyon u kojoj se navodno proizvodi plutonij, a izgrađena je još u sovjetsko doba. 

>> Sjeverna Koreja UN-ovim inspektorima zabranila pristup Yongbyonu

>> Seul tvrdi da Sjeverna Koreja razvija nuklearnu bojevu glavu

Vezani članci Slika nije dostupna Nuklearno naoružana Sjeverna Koreja 'teška prijetnja' svijetu Slika nije dostupna Rusi tvrde da je Sjeverna Koreja voljna pregovarati

Mediji prenose mišljenje visokog američkog dužnosnika koji smatra kako se Sjeverna Koreja možda priprema za novi nuklearni pokus, nakon što su zamijećeni radovi te premještanje kablova na području Yongbyona, kakvi su obavljani u listopadu 2006. tijekom zadnjih pokusa te vrste.

Južnokorejski list Chosun Ilbo u petak je, pozivajući se na vladine izvore izvijestio kako su Sjeverna Koreja i SAD nadomak dogovoru oko nuklearnog programa koji bi omogućio da Washington ukloni ime Sjeverne Koreje s popisa zemalja koje sponzoriraju terorizam. Slični su se napisi pojavili i u jučerašnjem Washington Postu.