Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva presuda

Sjeverna Irska: Sud odbacio osporavanje Brexita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernoirski Visoki sud zaključio je u petak da zakon Sjeverne Irske ne ograničava britansku premijerku da pokrene izlazak iz Europske unije te da za to nije potreban pristanak regionalnog parlamenta.

Međutim, sud je priopćio da će to prepustiti na odlučivanje engleskim sudovima u sklopu šireg pitanja o tome imaju li premijerka Theresa May i njezini ministri ovlasti za pokretanje Članka 50 Lisabonskog ugovora bez eksplicitne potpore britanskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Bez dogovora o datumu pregovora Brexit: U ponedjeljak nastavak teških pregovora između EU-a i Londona Zid s ogradom (Foto: Dnevnik.hr) Narušen ionako krhki mir Upitali smo Sjeverne Irce za Brexit i čuli ovo: "Ako ponovno ovdje dignu tvrdu granicu, podijele otok, bit će rata"

Jedan od podnositelja tužbe, aktivist za ljudska prava Raymond McCord, najavio je da će se žaliti na presudu Vrhovnom sudu.

Ovaj slučaj prva je presuda u pravnim slučajevima vezanim uz Brexit koji pažljivo prate političari i tržišta.

Sudac Paul Maguire rekao je da "nije održivo" da Sjeverna Irska, gdje je 56 posto birača podržalo ostanak u Europskoj uniji, poništi volju 52 posto birača cijelog Ujedinjenog Kraljevstva koji su glasovali za izlazak.

On je kazao da u zakonu Sjeverne Irske ne postoji ništa što bi spriječilo premijerku da zaobiđe parlament i izravno pokrene Članak 50. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene