Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuska daje podršku SAD-u

UN-ovi inspektori napustili Siriju: SAD najavio 'ograničenu' akciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Francois Hollande pozvali su međunarodnu zajednicu da uputi snažnu poruku režimu Bašara al-Asada, koji smatraju odgovornim za kemijski napad 21. kolovoza, objavila je Elizejska palača.

'Dvojica šefova država suglasili su se da međunarodna zajednica ne može tolerirati korištenje kemijskog oružja, da za njega treba smatrati odgovornim sirijski režim i da treba uputiti snažnu poruku kako bi ga se osudilo', priopćio je ured francuskog predsjednika, nekoliko sati nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

U razgovoru koji je potrajao gotovo tri četvrt sata, dvojica čelnika zaključili su da 'dijele uvjerenost u kemijsku prirodu napada i nedvojbenu odgovornost režima Bašara al-Asada'.

Barack Obama je o Siriji u petak telefonom razgovarao i s britanskim premijerom Davidom Cameronom, doznaje se iz američkih diplomatskih izvora.

Pariz smatra da odbijanje Londona da intervenira u Siriji ne mijenja stajalište Francuske, 'bliske saveznice i prijateljice' Sjedinjenih Država, koje žele 'razmjernu i odlučnu' akciju protiv režima u Damasku, po Francoisu Hollandeu.

Ankara želi ići i mnogo dalje. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zauzeo se u petak za promjenu režima u Siriji, izjavivši da 'ograničena akcija ne može zadovoljiti.'

'To ne može biti 24-satna akcija. Bitno je zaustaviti krvoproliće u Siriji i oslabiti režim toliko da odustane', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U strahu od humanitarne katastrofe UŽARENA TELEFONSKA LINIJA 'Pritisak se mora izvršiti, moramo brzo djelovati' Slika nije dostupna Poziv iz Washingtona NA 'VRUĆOJ' LINIJI Putin i Obama obavili važan razgovor, tema - Asadova sudbina

>> Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

S druge strane, Unija južnoameričkih država osudila je u petak na summitu u Surinamu mogućnost strane intervencije u Siriji i pozvala na mirno rješenje sukoba.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro upozorio je da bi, bude li sirijski predsjednik srušen s vlasti ili ubijen, vlast u zemlji preuzeli teroristi što bi ugrozilo cijelu Europu.

'Ako sirijski predsjednik Bašar al-Asad bude ubijen, svrgnut, vlast će preuzeti terorističke skupine i neka Europa zna, neka francuski predsjednik Hollande također zna, da će terorizam zahvatiti cijelu Europu', kazao je, ocijenivši da bi napad na Siriju bilo 'ludilo'.



Američki državni tajnik John Kerry izrazio je u petak uvjerenost da je sirijski režim počinio kemijski napad u kojem je poginulo 1.429 civila, od čega 426 djece.

Asadov režim, kazao je, želio je očistiti predgrađe Damaska od oporbe i tri dana prije napada stručnjaci za kemijsko oružje bili su u tom području i pripremali napade noseći plinske maske.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u petak da još nije donio 'konačnu odluku' o Siriji, ali je spomenuo 'ograničenu' akciju SAD-a kojom se želi kazniti režim Bašara al-Asada zbog korištenja kemijskog oružja. Kerry je kazao da će američka administracija razgovarati s Kongresom, sa saveznicima i američkim narodom i da će bilo kakva akcija koju bi predsjednik Obama mogao poduzeti biti 'ograničena i ciljana'. Istaknuo je također da rješenje sukoba u Siriji 'mora biti političko' i da se mora postići za 'pregovaračkim stolom'.

Istražitelji UN-a otišli iz Damaska

Istražitelji UN-a koji su u Siriji prikupljali podatke o navodnom kemijskom napadu 21. kolovoza u subotu ujutro su napustili Damask i doputovali u Libanon, javljaju agencije.

Konvoj vozila u kojem je 13 istražitelja prešao je kopnenu granicu između Sirije i Libanona u jutarnjim satima, prenose svjedoci. Oni bi trebali prvo dati usmeno izvješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, a za konačne zaključke o uporabi kemijskog oružja trebat će pričekati rezultate laboratorijskih analiza koje se provode u Europi, što bi moglo potrajati do dva tjedna.

Mnogi analitičari najavljivali su ranije da će intervencija u Siriji kao odgovor zapadnih vlada na, vjeruje se, napad predsjednika Bašara al-Asada kemijskim oružjem na civile, biti odgođena dok istražitelji Ujedinjenih naroda ne izvijeste u subotu o svojim nalazima.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sastao se u petak popodne u New Yorku ponovno s veleposlanicima pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, nakon što u četvrtak navečer nije postignut jasan napredak u raspravi oko Sirije.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da su američki dokazi o navodnoj upletenosti sirijskih vlasti u napad kemijskim oružjem 21. kolovoza obične laži.

'Ono što je američka administracija ocijenila nepobitnim dokazima (...) nije ništa više od starih priča koje su objavili teroristi prije više od tjedan dana, sa svim njihovim lažima i izmišljotinama', kaže se u priopćenju pročitanom na sirijskoj državnoj televiziji.

Ministarstvo izražava 'čuđenje' što 'jedna supersila vara svoju javnost na tako naivan način oslanjajući se na nepostojeće dokaze.'

'Vlada SAD-a zna da je najmanje 1.429 Sirijaca ubijeno u napadu, od čega najmanje 426-ero djece. Čak i liječnici, bolničarke i drugi koji su ih pokušali spasiti i sami su postali žrtve', rekao je Karry. 'Čudi ga također što Sjedinjene Države temelje svoja stajališta o ratu i miru na onome što je objavljeno na društvenim mrežama i internetskim stranicama.'

Brojke koje je u petak naveo američki državni tajnik John Kerry govoreći o žrtvama kemijskog napada počinjenog 21. kolovoza samo su 'fiktivne i potječu od oružanih skupina u Siriji i oporbe u inozemstvu', kaže se u priopćenju.

Asadov režim, kazao je Kerry, želio je očistiti predgrađe Damaska od oporbe i tri dana prije napada stručnjaci za kemijsko oružje bili su u tom području i pripremali napade noseći plinske maske.

'Znamo odakle su lansirane rakete i u koje vrijeme. Znamo kamo su pale i kada. Znamo da rakete stižu iz područja pod nadzorom režima i padaju isključivo na zone koje nadzire oporba', rekao je državni tajnik.

Kerry je kazao da će američka administracija razgovarati s Kongresom, sa saveznicima i američkim narodom i da će bilo kakva akcija koju bi predsjednik Obama mogao poduzeti biti 'ograničena i ciljana'.

Istaknuo je također da rješenje sukoba u Siriji 'mora biti političko' i da se mora postići za 'pregovaračkim stolom'.(Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene