Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije donio konačnu odluku

Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka administracija još uvijek nije načistu kada krenuti u vojnu intervenciju u Siriju, no državni tajnik John Kerry iznio je podatke koji, prema njemu, dokazuju odgovornost Asadova režima za navodni kemijski napad u okolici Damaska.

21:00 - Američki predsjednik Barack Obama rekao je da još nije donio 'konačnu odluku' o Siriji, ali je spomenuo 'ograničenu' akciju SAD-a kojom se želi kazniti režim Bašara al-Asada zbog korištenja kemijskog oružja.

'Svijet ne može prihvatiti da se žene i djeca truju plinom', rekao je Obama, nakon objave izvješća u kojem se kaže da je u napadu kemijskim oružjem 21. kolovoza koji se pripisuje sirijskom režimu poginulo u blizini Damaska 1.429 osoba od kojih 426 djece.

Američki je predsjednik pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano' pred stanjem u Siriji. Obama, koji je govorio u Bijeloj kući prije sastanka s njegovim kolegama iz baltičkih zemalja, također je osudio nemoć Vijeća sigurnosti UN-a u kojem Rusija blokira svaku inicijativu.

20:39 - Barack Obama je rekao da nije još donesena konačna odluka o eventuanoj vojnoj intervenciji u Siriji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prihvaća ruski plan Asad osobno potvrdio: Imamo kemijsko oružje i predat ćemo ga Slika nije dostupna Tema dana Mislite li da će doći do vojne intervencije u Siriji?

20:06 Predsjednik SAD-a Barack Obama o Siriji bi trebao dati izjavu večeras po hrvatskom vremenu. Reuters javlja da će izjava biti snimljena na početku njegova ranije planiranog susreta s predsjednicima Estonije, Litve i Latvije.

19:52 Iznoseći neke detalje iz izvješća američke obavještajne zajednice, s čijeg je najvećeg dijela danas skinuta oznaka tajnosti, John Kerry je rekao da su svi podaci pregledani više puta te da su svi koji su bili uključeni u prikupljanje informacija bili svjesni što se dogodilo kada se prije desetak godina došlo do netočnog zaključka da režim Sadama Huseina skriva oružje za masovno uništenje.

'Znamo da Asadov režim ima najveći vojni kemijski program na cijelom Bliskom istoku, znamo da je režim više puta ove godine koristio to oružje, znamo da je režim bio odlučan u namjeri da se riješi oporbe iz predgrađa Damaska, znamo da je režim bio frustriran jer se oporbe nije uspijevao riješiti', rekao je Kerry.

'Znamo da su tri dana prije napada na terenu bili UN-ovi inspektori, znamo da su režimski vojnici bili obaviješteni o predstojećem napadu, znamo odakle su i kada lansirane rakete, znamo gdje su sletjele i što su pogodile. Stigle su s područja pod kontrolom režima i sletjele isključivo na područje pod kontrolom oporbe.', dodao je.

'Znamo da je samo 90 minuta kasnije nastao pakao na društvenim mrežama, vidjeli smo više tisuća izvješća s 11 lokacija, znamo da su o tome javljali obični građani, znamo i da liječnici i medicinske sestre nisu izvještavali o bilo kakvim vidljivim ozljedama. Umjesto da budu u svojim krevetima, vidjeli smo djecu kako leže mrtva jedno do drugog po hodnicima bolnica', rekao je još Kerry.

Poginulo daleko više ljudi no što se isprva mslilo

Otkrio je da je, prema američkim podacima,u kemijskom nap'adu ubijeno najmanje 1.429 osoba, uključujući najmanje 426 djece. Oporba je dosad tvrdila da je život izgubilo 1.300 ljudi.

'Primarno pitanje nije više što znamo, nego što ćemo mi i svijet učiniti', kazao je Kerry.

19:20 Američki državni tajnik John Kerry u State Departmentu je kazao da Amerika ima vrlo konkretne dokaze o odgovornosti Asadova režima za prošlotjedni kemijski napad. Napomenuo je da predsjednik Barack Obama nastavlja konzultacije s Kongresom, saveznicima i američkim narodom te da će donijeti odluku u trenutku kada to bude odgovaralo američkim nacionalnim interesima.

'Što ćemo učiniti? Predsjednik Obama i svi mi u SAD-u vjerujemo u Ujedinjene narode, imamo veliko poštovanje prema hrabrim inspektorima koji su sve izdržali u svojoj istrazi. Ali, kao što je Ban Ki-moon rekao više puta, UN-ova istraga neće potvrditi tko je koristio oružje, to nije njezin mandat - ona će samo potvrditi je li oružje korišteno ili ne. (...) Zbog zajamčenog opstrukcionizma Rusije u Vijeću sigurnosti, UN ne može pokrenuti svijet da djeluje', kazao je Kerry, koji je u više navrata ponovio da Asadov režim treba biti kažnjen, ali ni riječi nije rekao o trenutku moguće intervencije.

'Amerikanci su umorni od rata, vjerujte i ja sam. Ali to nas ne oslobađa odgovornosti. Samo željeti mir nije dovoljno. Povijest će nam svima suditi ako zatvorimo oči na diktatore koji žele koristiti oružje za masovno uništenje', dodao je.

Kerry je rekao i da kakvu god odluku Obama donio, akcija neće biti slična ni ratu u Iraku, ni ratu u Afganistanu, ni intervenciji u Libiji.

'Neće biti naših vojnika na terenu, to neće biti akcija na neodređeno vrijeme. Predsjednik je bio jasan - bilo kakva akcija koju će možda narediti bit će ograničena', još je rekao Kerry.

18:46 Glasnogovornik UN-a potvrdio je agenciji Reuters da su inspektori završili s prikupljanjem uzoraka s lokacija navodnog kemijskog napada.

18:31 Ako se pokaže da je sirijski režim upotrijebio kemijsko oružje, to traži odgovor međunarodne zajednice, ali izravna intervencija NATO-a je isključena, rekao je danas glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

'Ne vidim ulogu za NATO u međunarodnoj akciji prema (sirijskom) režimu', rekao je Rasmussen. Ponovio je da je uporaba kemijskog oružja, ako se pokaže da je to točno, 'zastrašujući i užasan čin. Kemijski napadi predstavljaju jasno kršenje međunarodnih pravila, to je zločin koji se ne smije ignorirati'.

On 'traži međunarodni odgovor, kako se ne bi ponovio', rekao je Rasmussen koji se ranije zalagao za političko rješenje sirijskog sukoba. (Hina)

18:10 BBC javlja da su UN-ovi inspektori, koji su proteklih nekoliko dana pokušavali utvrditi je li uopće bilo napada kemijskim oružjem u okolici Damaska, napustili Siriju. Ostalo je tek nekoliko 'tehničkih' članova njihova tima, ali vodstvo je tijekom dana prešlo granicu s Libanonom.

Jučer je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao da će inspektori Siriju napustiti u subotu. Nije objašnjeno zašto su otišli već danas.

17:28 Iz sirijskog grada Alepa stigle su uistinu šokantne i teško probavljive snimke napada na civile. Na školsko je dvorište bačena eksplozivna naprava čije posljedice na žrtvama podsjećaju na napalm bombu.

Više o ovome u zasebnom članku.

16:22 Američki državni tajnik John Kerry u 18:30 po hrvatskom vremenu dat će izjavu za medije o Siriji. Izjavu uživo možete pogledati na portalu Dnevnik.hr.

16:00 Američke bi vlasti tijekom današnjeg dana trebale skinuti oznaku tajnosti s izvješća koje navodno dokazuje da je za navodni kemijski napad u okolici Damaska odgovoran režim Bašara al-Asada.

15:52 Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu kaže da podaci koje je dosad službena Ankara uspjela prikupiti nedvojbeno ukazuju na Asadovu odgovornost za navodni kemijski napad.

----------------------------------

Američki predsjednik Barack Obama spreman je i sam napasti Siriju, pišu američki mediji na svojim internetskim izdanjima nekoliko sati pošto je britanski parlament u četvrtak kasno navečer većinom glasova neočekivano odbio premijeru Davidu Cameronu dati zeleno svjetlo za napad.

>> Neuspjeh Obaminih napora da okupi koaliciju: Britanski parlament protiv napada na Siriju

Mediji to zaključuju iz sljedeće rečenice kojom je Bijela kuća komentirala rezultate glasovanja u britanskom parlamentu: 'Odluka o mogućem napadu na Siriju bit će donesena u skladu s najboljim američkim interesima'. To je po medijima jasna sugestija da Obama ima odlučnosti intervenirati u Siriji i bez saveznika.

Težak udarac Cameronu

Negativan rezultat glasovanja težak je udarac Cameronu, koji se obvezao da će pomoći Obami i pozvao je zastupnike da prihvate britansko uključenje u kratku vojnu akciju kojom bi se režim Bašara al-Asada kaznio za kemijski napad, ali je i veliki korak unatrag za američkog predsjednika koji je, digavši ruke od mogućnosti da pridobije Vijeće sigurnosti UN-a za odobrenje napada, pokušao okupiti vojnu koaliciju protiv Asada.

New York Post piše da su dužnosnici Obamine administracije jasno dali do znanja da osipanje međunarodne potpore neće odvratiti Obamu u odluci da napadne. Pentagon je objavio da je u međuvremenu i peti američki razarač uplovio u istočni Mediteran. Svaki od njih nosi desetke krstarećih projektila Tomahawk koji će vjerojatno biti najkorištenije oružje za napad na Siriju.

Sve ukazuje da bi napad mogao krenuti nakon što UN-ovi inspektori napuste Siriju

Iako svi oko Obame upozoravaju da još nije donio konačnu odluku, sve sugerira da će do napada doći brzo nakon što UN-ovi istražitelji napuste zemlju. A oni će je napustiti u subotu ujutro, po najavi glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

U međuvremenu raste i pritisak kongresnika iz obiju američkih stranaka da Obamina administracija i Kongresu prezentira dokaze na napad i traži parlamentarno odobrenje za bilo kakvu akciju.

A bez tog odobrenja u četvrtak je za samo 13 glasova ostao britanski premijer Cameron, koji za podršku napadu nije uspio pridobiti ni sve zastupnike svoje vladajuće koalicije. 'Britanski parlament, odražavajući mišljenje britanskog naroda, ne želi vojnu akciju', kazao je Cameron nakon glasovanja, mrka lica. Iako i dalje vjeruje da je Asad zaslužio čvrst odgovor na kemijski napad, obvezao se da će poštovati volju parlamenta.

Britanski ministar obrane Philip Hammond u petak je BBC-ju potvrdio da Britanci neće sudjelovati u napadu. 'To će sigurno malo zategnuti posebne odnose SAD-a i Britanije, iako Amerikanci razumiju da moramo poštivati parlamentarnu proceduru... A zdrav nam razum govori da će zbog rezultata glasovanja Asadov režim malo odahnuti', kazao je Hammond.

Francuska spremna 'kazniti' Asada

Britanija je otpala, ali bi Obami zato drugu ruku mogla ponuditi Francuska. Predsjednik Francois Hollande kazao je u petak da glasanje u britanskom parlamentu protiv vojne akcije u Siriji neće utjecati na francusku spremnost da kazni Asadovu vladu za korištenje kemijskog oružja protiv civila.

Hollande je dnevnom listu Le Monde rekao kako podupire 'čvrstu' kaznenu akciju zbog napada koji je izazvao 'nepopravljivu' štetu sirijskom narodu. Upitan bi li Francuska poduzela akciju bez Britanije, Hollande je odgovorio: 'Da. Svaka država suvereno odlučuje hoće li sudjelovati u akciji ili ne. To važi kako za Britaniju tako i za Francusku.'

Hollandeu ne treba parlamentarno odobrenje za napad, ali naglasio je da neće donijeti odluku o tome dok ne postoje dokazi da je napad opravdan. 'Sve opcije su na stolu. Francuska želi proporcionalnu i čvrstu akciju protiv Asadova režima. Postoji nekoliko zemalja koje imaju sposobnost izvršiti opravdanu kaznu. Francuska je jedna od njih. Mi smo spremni, a odluku ćemo donijeti u suradnji sa saveznicima', rekao je.

Rusija pozdravila odluku britanskog parlamenta

Rusija je pozdravila odbijanje britanskog parlamenta da podrži vojnu intervenciju u Siriji i ocijenila da bi moguća intervencija nanijela 'ozbiljan udarac' svjetskom poretku temeljenom na središnjoj ulozi Ujedinjenih naroda.

'Takve akcije, koje zaobilaze Vijeće sigurnosti UN-a, nanijele bi težak udarac sustavu koji se temelji na središnjoj ulozi Ujedinjenih naroda u svjetskom poretku', rekao je Jurij Ušakov, savjetnik ruskog predsjednika za vanjsku politiku.

'Ljudi počinju shvaćati kako su opasni takvi scenariji', kazao je Ušakov novinarima. Dodao je da je glasovanje u britanskom parlamentu odrazilo većinsko mišljenje u Europi, a ne samo u Britaniji.

Žestoke borbe u okolici Damaska

U međuvremenu, iz same Sirije stižu vijesti o žestokim borbama koje su se u petak ujutro vodile u jednom gradu jugozapadno od Damaska, četiri dana nakon dolaska UN-ovih inspektora koji istražuju navodnu uporabu kemijskog oružja u tom gradu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

'Žestoke borbe vode se između vladinih snaga i ustanika na sjevernoj i zapadnoj fronti Muadamijata al-Šama. Vojska se pokušava probiti u grad', objavila je organizacija, dodajući da je grad bio metom zračnog napada, a pogodio ga je i projektil zemlja-zemlja.

UN-ovi inspektori posjetili su taj grad u ponedjeljak, prvog dana istrage o navodnom kemijskom napadu 21. kolovoza. Grad je, po Opservatoriju, tog dana bio metom teških zračnih i raketnih napada. Sirijska vojska pokušava već mjesecima zauzeti taj grad kao i obližnju Daraju.

Po Opservatoriju, tijekom noći bombardirana je bila i Ghuta, istočno predgrađe Damaska, a borbe se vode i u Beit Sahemu, koji se nalazi na cesti koja vodi prema međunarodnoj zračnoj luci u Damasku. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene