Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuju potvrdu

SIRIJSKA OPORBA ZABRINUTA 'Američka nejasnoća nam iznimno šteti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Budu li Rusi "i dalje mislili da Assad mora ostati na vlasti, neće biti rješenja za Siriju", upozorila je čelnica sirijske oporbe.

Čelnica sirijske oporbe je u nedjelju izrazila zabrinutost zbog "američke nejasnoće" u vezi sa sudbinom Bashara al-Assada, kazavši kako bi htjela da Sjedinjene Države potvrde da odbacuju mogućnost bilo kakve "rehabilitacije" sirijskog predsjednika.

Pročitajte i ovo Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

"Američka nejasnoća nam iznimno šteti", rekla je Bassma Kodmani, članica izaslanstva Visokog pregovaračkog odbora (HCN) koji u Ženevi pregovara o procesu političke tranzicije u Siriji.

"Ne znamo o čemu SAD razgovara s Moskvom, kruže svakojake priče. Očekujemo potvrdu da je SAD i dalje na stajalištu kako neće rehabilitirati Assada", dodala je u emisiji za više francuskih medija (RFI, TV5Monde, Le Monde).

"Američka administracija u cjelini i dalje govori da on ne može vladati zemljom", priznala je, ali "mora pokazati da je Moskva čuje".

Budu li Rusi "i dalje mislili da Assad mora ostati na vlasti, neće biti rješenja za Siriju", upozorila je.

"Stajalište oporbe je veoma jasno: pregovori će se završiti dok je Assad još na vlasti, ali tranzicija se ne može provesti s njim", istaknula je.

Mirovni pregovori koji se trebaju nastaviti oko 10. travnja, trebaju zaustaviti sukob u kojemu je od 2011. poginulo više od 270.000 ljudi i uspostaviti prijelaznu vlast koja će izraditi novi ustav i organizirati predsjedničke izbore za 18 mjeseci.

Kodmani je rekla da je sigurna kako će odmah nakon uspostave prijelazne vlasti koja će imati pune ovlasti, vojnici režima i Slobodne vojske, naoružane oporbe, moći surađivati "radi donošenja programa stabilizacije zemlje".

"Assadov odlazak mora biti rezultat dogovora, a kraj tog režima mora biti kontrolirana a ne kaotična operacija tranzicije", rekla je Kodmani. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene