Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Siriji

Sirijska oporba odbija pregovore bez roka Asadovog odlaska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik sirijske Nacionalne koalicije Ahmad Jarba rekao je da oporba neće sudjelovati na mirovnim razgovorima u Ženevi bez jasno utvrđenog roka za odlazak predsjednika Bašara al-Asada s vlasti.

'Odlučili smo ne ući u ženevske razgovore ako to neće biti s dostojanstvom, ako nema uspješnog prijenosa vlasti s određenim rokovima te ako će za pregovaračkim stolom biti okupator Iran', rekao je Jarba na izvanrednom sastanku Arapske lige u Kairu.

Posljednje Jarbine izjave stvaraju dodatnu pomutnju oko predloženih razgovora. Izaslanik UN-a za Siriju je rekao da neće biti preduvjeta za dugo očekivane mirovne razgovore.

Razgovori bi trebali dovesti zaraćene strane u Siriji za pregovarčki stol ali su stalno odgađani zbog sporova između svjetskih sila, podjela među sirijsko oporbom i nepomirljivih stajališta Asada i oporbe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije na vrhuncu Nova eskalacija na Bliskom istoku: Bombardiran glavni grad Sirije, dvije osobe poginule Slika nije dostupna Snažne eksplozije u Siriji Iz sna probudili tisuće stanovnika i natjerali ih na bijeg

>> Sirija uništila opremu za proizvodnju kemijskog oružja

Dužnosnici zapadnih i arapskih zemalja su ovoga tjedna izjavili da nije vjerojatno da će međunarodne sile ostvariti svoj cilj da konferenciju održe u studenom.

Sirijska vojska i njeni saveznici u ofenzivi na južni Damask

Sirijska vojska i šijitske milicije napali su u nedjelju sunitska pobunjenička područja na jugu Damaska kako bi slomili otpor vlastima predsjednika Bašara al-Asadu oko prijestolnice, rekli su aktivisti.

Milicije iz Irana i Iraka i libanonska šijitska skupina Hezbollah, koji su prošlog mejseca zauzeli dvije četvrti južnog predgrađa grada, sada nastoje zauzeti oporbene četvrti bliže središtu Damaska, rekli su izvori.

Borci s al-Kaidom povezanim skupinama al-Nusra Front i Islamska država Iraka i Levanta, koje najvećim dijelom čine strani džihadisti, pridružili su se islamističkim pobunjeničkim brigadama i Slobodnoj sirijskoj vojsci u borbama iz neposredne blizine u četvrti Hajar al-Aswad.

Hajar al-Aswad uglavnom nastanjuju izbjeglice s Golanske visoravni koju je okupirao Izrael. To je jedna od niza sunitskih četvrti na rubu Damaska koja je među prvima ustala protiv Asada koji pripada šijitskoj sekti Alawita.

Rami Al-Sayyed, aktivist u Hajru al-Aswadu, rekao je da su u tijeku najteža bombardiranja od početka ustanka u ožujku 2011. 'Tuku nas iz minobacača, tenkova, topništva i raketama. Ne štede se ni civili koji pokušavaju pobjeći. U posljednjih nekoliko dana u poljske bolnice primljeno više od 150 ranjenih, uglavnom civila', rekao je.

Aktivisti su rekli da je u zračnim, topničkim i raketnim bombardiranjima četvrti u posljednja tri dana ubijeno najmanje 30 civlila i deset pobunjenika.

Nema čvrstih podataka o gubicima na drugoj strani no oporbeni izvori su rekli da je do 30 stranih šijitskih boraca prošlog tjedna ubijeno i ranjeno u zasjedi islamista povezanih s al-Kaidom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene