Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor za Sinišom Rodinom

Što će za nas značiti ulazak u Schengen? "Za Hrvatsku postoji jedna specifičnost"

Aktualno Galerija Siniša Rodin Siniša Rodin Foto: DNEVNIK.hr Siniša Rodin i Srna Bijuk Siniša Rodin i Srna Bijuk Foto: DNEVNIK.hr Srna Bijuk Srna Bijuk Foto: DNEVNIK.hr Europarlament izglasao ulazak RH u Schengen - 1 Europarlament izglasao ulazak RH u Schengen - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Europarlament izglasao ulazak RH u Schengen - 2 Galerija 1/5 >>
Hrvatska je još jedan korak bliže ulasku u Schengen prostor. Velikom većinom glasova, Europski parlament podržao je nacrt odluke Vijeća Europske unije u kojem se navodi da su ispunjeni svi kriteriji te da nema zapreka pristupanju. Tu je temu komentirao Siniša Rodin, sudac Suda Europske unije.

Europski parlament podržao je nacrt odluke Vijeća Europske unije u kojem se navodi da nema zapreka pristupanju Hrvatske Schengenu. Pritom su 534 zastupnika glasala za, 53 protiv, a 25 je bilo suzdržanih. Konačnu odluku Vijeće Europske unije trebalo bi donijeti u prosincu.

Schengenski sporazum donesen je prije gotovo 40 godina, a sve je počelo u državi Luksemburg. Ondje je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk o razgovarala sa Sinišom Rodinom, sucem Suda Europske unije. On je bio dio hrvatskog tima koji je definirao okvire za pregovore i predsjednik radne skupine za pristupanje Hrvatske Uniji.

"Ulazak u Schengen zasigurno je velik uspjeh za Hrvatsku kao državu i puno znači za njezino pozicioniranje u Europskoj uniji. Još nije sve gotovo, još čekamo konačnu odluku Vijeća u prosincu, ali ne bi smjelo biti nikakvih problema. Barem se svi tako nadamo", rekao je Rodin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kažnjen s 10.000 kuna Pijan divljao po autocesti: Vozač srušio prometnu signalizaciju i nastavio voziti

Pročitajte i ovo Ilustracija Što tamo radi? Panika na granici s Hrvatskom: Izrazito opasna zvijer uočena u šumi, građanima izdano važno upozorenje

Dodao je, odgovarajući na pitanje koje je postavila Bijuk, da ulazak u Schengen nije jednostavan proces.

"To je proces u kojem država mora razviti određene standarde čuvanja vanjskih granica Europske unije, ali i unutarnje standarde vladavine prava. Očigledno su svi ti uvjeti ispunjeni i možemo biti ponosni i sretni", rekao je.

Specifičnost s kojom će se susresti Hrvatska

Rodin je također istaknuo pogodnosti pristupanja Schengenu, pritom se osvrnuvši i na grad Luksemburg.

"Grad ima oko 100.000 dnevnih migranata iz drugih država članica, iz Njemačke, Belgije i Francuske. Dakle, 100.000 ljudi na dnevnoj bazi prelazi barem jednu državnu granicu, a ponekad i više od jedne. Možete samo zamisliti kakav je učinak tih migracija na tržište rada. Luksemburška ekonomija bila bi nezamisliva bez toga", rekao je sudac Europskog suda.

Pročitajte i ovo Zagađenje u moru kod Kostrene - 3 EKOLOŠKI INCIDENT Zagađenje u moru ispred Kostrene: Iz Termoelektrane Urinj iscurilo loživo ulje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INCIDENTI U SRBIJI VIDEO Degutantan ispad naprednjaka u Skupštini: Zastupnik iz Vučićeve stranke izbacio stražnjicu pred kolegicu iz oporbe

Međutim, Bijuk je istaknula da se Schengen suočavao i s nekim problemima poput migrantske krize i pandemije te ga pitala koji će za Hrvatsku biti najveći izazovi.

"Ti izazovi su slični za sve države članice, ali za Hrvatsku postoji jedna specifičnost. Hrvatske ulaskom u Schengen postaje čuvar vanjskih granica Europske unije. S jedne strane granice nestaju – granice prema Sloveniji, Mađarskoj, Italiji – ali Hrvatska mora štititi vanjske granice, ne samo za sebe, nego i druge europske države. Mora pri tome poštivati ljudska prava i vladavinu prava", zaključio je Rodin.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene