Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA PLENARNOJ SJEDNICI

Europski parlament uvjerljivo podržao pristupanje Hrvatske Schengenu: Dio zastupnika protiv, bilo je i suzdržanih

Europski parlament, ilustracija
Europski parlament, ilustracija Foto: FREDERICK FLORIN / AFP
Na kratkoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu zastupnici su podržali izvješće o pristupanju Hrvatske Schengenu.

U izvješću usvojenom s 534 glasa za, 53 protiv i 25 suzdržanih Europski parlament odobrio je da Hrvatska postane punopravna članica šengenskog područja. Vijeće je 9. prosinca 2021. potvrdilo da je Hrvatska ispunila sve potrebne uvjete za potpunu primjenu šengenskih pravila. Europarlamentarci sada pozivaju Vijeće da nastavi s tim procesom i donese konačnu odluku o ukidanju graničnih kontrola.

Europski parlament već se dugo zalaže za proširenje šengenskog područja, koje danas obuhvaća 26 država. Riječ je o svim državama članicama EU-a osim Bugarske, Hrvatske, Cipra, Irske i Rumunjske, a u zajedničkom su području još i Norveška, Island, Švicarska i Lihtenštajn.

Zastupnici su 2018. izjavili da bi Hrvatska trebala biti uključena u Schengen čim ispuni potrebne kriterije. Također su 18. listopada 2022. izrazili potporu prihvatu Bugarske i Rumunjske u Schengen bez odgode.

Pročitajte i ovo Schengen - 1 Reportaža Dnevnika Nove TV Kakav je život u Schengenu i po čemu je to mjesto poznato? "Prije 40 godina, kad biste prelazili granicu, morali ste katkad čekati satima"

Pročitajte i ovo Granica Hrvatske i Slovenije - 4 nategnuti odnosi Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes"

Nakon glasanja izvjestitelj Paulo Rangel (EPP, Portugal) izjavio je: "Hrvatska je dosad prošla najopsežniju evaluaciju članstva u Schengenu u usporedbi s bilo kojom državom članicom EU-a. Ispunila je 281 preporuku iz osam područja šengenskog zakonodavstva. Komisija i Vijeće potvrdili su spremnost Hrvatske da u potpunosti primjenjuje šengenska pravila. Europski parlament u potpunosti se slaže sa sljedećim: ukidanje kontrola na unutarnjim granicama mora se provesti do kraja ove godine!"

Konačnu odluku o ukidanju unutarnjih kontrola mora jednoglasno donijeti Vijeće EU-a.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene