Napad u Surabyju (Foto: AFP)
Napad u Surabyju (Foto: AFP) Foto: Afp

Iza samoubilačkih napada na kršćane koji su u nedjelju pohodili misu u tri crkve u drugom najvećem indonezijskom gradu Surabayi stoji šesteročlana obitelj, a u njima ubijeno najmanje 13 ljudi, a 40 je ranjeno.


Indoneziju, većinski muslimanska zemlju, pogodio je novi val islamskog ekstremizma. Policija je objavila da je obitelj koja je izvela današnje napade jedna od 500 poznatih simpatizera Islamske države koji su se vratili s ratišta u Siriji.

Vezani članci Nizozemska policija (Foto: AFP) VIDEO Užas u Nizozemskoj: Samostrelom s balkona pucao po ljudima, ubio dvoje. Policija ranila napadača Zabijen nož u stol Drama u zagrebačkoj školi: Pijan uletio na roditeljski sastanak, mahao nožem pa ga zabio u stol. Svladao ga bivši pripadnik ATJ Lučko

Napad na prvu crkvu je izveo suprug koji se automobilom krcatim eksplozivom zabio u dvorišna vrata ispred crkve. U drugom napadu su sudjelovale supruga i njezine dvije kćeri, dok se u treću crkvu na motoru s eksplozivom zabilo ostalo dvoje djece.

Dvije kćerke su bile stare 9 i 12 godina, a dvoje ostale djece, za koje se vjeruje da su bili sinovi, bili su stari 16 i 18 godina.

Policija prst odgovornosti upire u islamističku skupinu Jemaah Ansharut Daulah (JAD), sljedbenicu IS-a.

Islamska država je preuzela odgovornost za napade u poruci koju je objavila na svojoj novinskoj agenciji Amaq. (Hina)