Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vojislav Šešelj je pred Haškim tribunalom najavio da će, nakon što krajem ožujka bude okončano saslušavanje svjedoka optužbe, zatražiti oslobađanje zato što tužitelji nisu dokazali njegovu krivicu po točkama optužnice.


Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH razdoblju od 1991. do 1993. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Stanimirović: Nisam primijetio zlostavljanja u Tovarniku Slika nije dostupna Šešelj od Haaga traži odštetu od 10 milijuna eura

Nakon što je predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti na sjednici najavio da bi saslušavanje preostalih svjedoka moglo biti okončano krajem ožujka, Šešelj je najavio da će odmah potom podnijeti zahtjev za oslobađanje.

'Za pripremu tog zahtjeva trebat će mi dva-tri dana, tako da nećemo gubiti vrijeme. Imam namjeru proći kroz optužnicu i pretprocesni podnesak optužbe i da vam skrenem pažnju da tužitelj nije dokazao ništa od onoga za što me je optužio', rekao je Šešelj.

Po pravilima Tribunala, optuženi ima pravo da na kraju dokaznog postupka optužbe zatraži oslobađanje po točkama optužnice za koje smatra da nisu dokazane.

O tom zahtjevu zatim odlučuje sudsko vijeće. Ukoliko zahtjev bude odbijen, suđenje bi trebalo biti nastavljeno dokaznim postupkom obrane.

Šešelj je ranije najavljivao da neće izvoditi dokaze, ni saslušavati svjedoke obrane, ali je nedavno dopustio tu mogućnost.

Do kraja ožujka raspravno će vijeće, kako je naznačio sudac Antoneti, saslušati još četiri svjedoka koja je samo pozvalo, ali su neki od njih bolesni zbog čega dolazi do odlaganja.

U nastavku procesa, iskaz o zločinima u Mostaru i Nevesinju u proljeće i ljeto 1992. dao je zaštićeni svjedok sudskog vijeća VS-1067.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju