Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sergio Mattarella

Prvi Sicilijanac na čelu Italije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sudac Sergio Mattarella izabran je u subotu za novog talijanskog predsjednika kao prvi Sicilijanac na toj dužnosti.

Ustavni sudac Sergio Mattarella (73) samozatajni je demokršćanski veteran kojega u Italiji smatraju moralnom vertikalom, a u svijetu slabo poznaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena Prometna nesreća u Italiji - 3 strava u italiji FOTO Ferrari se brzinom od 200km/h zabio u zaštitnu ogradu i prepolovio: Od siline udarca preminuli poznati DJ i suputnica

List La Repubblica zove ga "odlučnim sjedokosim čovjekom", a Il Giornale "sramežljivim i distanciranim likom" koji više voli ostati sam sa svojim pravnim knjigama nego biti u centru pažnje. On je i prvi praktični katolik na položaju predsjednika države od 1999.

Sergio Mattarella rođen je u Palermu 1943. Vrhunac političke karijere dosegnuo je od 1998. do 2000. kao zamjenik premijera Massima D'Aleme. Zastupnik u parlamentu bio je od 1983. do 2008., a prije četiri godine izabran je za ustavnog suca.

Potječe iz obitelji političara. Njegov otac Bernardo bio je jedan od 556 zakonodavaca koji su sastavljali prvi talijanski poslijeratni ustav i višestruki ministar. Starijeg brata Piersantija ubila je mafija 1980. dok je bio predsjednik regionalne sicilijanske vlade.

Talijanski predsjednik potpisao ostavku!

Sergio Mattarella bio je ministar obrane od 2000. do 2001., a ostao je zapamćen kao potpisnik odluke o ukidanju obaveznog služenja vojske. Napisao je i izborni zakon koji je bio na snazi od 1993. do 2005.

U subotu ga je biralo 1009 zastupnika talijanskih nacionalnih i regionalnih parlamenata, ali još nije poznato koliko ih je Mattarelli dalo svoj glas. Za izbor u četvrtom krugu bila je dovoljna obična većina glasova, a u prvim trima krugovima u četvrtak i petak nitko nije izabran jer nije dobio potporu dvotrećinske većine glasača, potrebnu u tom trenutku, budući da Mattarella nije imao potporu Berlusconijevih pristalica.

Bivši premijer Silvio Berlusconi bio mu je nesklon jer je Mattarella kao ministar obrazovanja u šestoj vladi Giulija Andreottija 1990. podnio ostavku zajedno s još četvoricom tadašnjih ministara zbog usvajanja zakona koji je favorizirao televizijske tajkune.

Nakon što se njegova Demokršćanska stranka početkom devedesetih raspala pod teretom korupcijskih skandala, Mattarella je prišao odmetnutoj frakciji koja se pridružila bivšim komunistima u savezništvu protiv Berlusconija, kojega su, pod vodstvom Romana Prodija, uspjeli srušiti na izborima 1996. Danas je član Demokratske stranke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene