Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska i Islamska država u tajnosti pregovaraju i razmatraju nove načine krijumčarenja, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.


'Rusija ima informacije o tajnim kontaktima između turskih vođa i vođa Islamske države, što je zabranjeno u brojnim zemljama, uključujući i Rusiju i SAD', rekao je Lavrov u intervjuu za Moskovskij Komsomolets.

Vezani članci Slika nije dostupna Žene tukli motkama i lancima, ovako su reagirale u trenutku kad su oslobođene Slika nije dostupna SVE VIŠE DETALJA - ISIS financiraju oni koji se protiv njega i bore

'Razmatraju različite alternativne opcije jer su im zračni udari naših snaga ozbiljno ograničili njihove tradicinalne rute krijumčarenja', dodao je. 'Tursko vodstvo je u porpunosti izgubilo dodir s realnošću'. 

'Vrlo smo zabrinuti zbog poruka koje stalno dolaze i javno i preko privatnih kanala da je Turska možda već počela polagati pravo na dijelove sirijskog teritorija pod izgovorom da tamo podiže izbjegličke kampove', kazao je Lavrov.

'Turska stalno govori o formiranju sigurnosne zone na sirijskom teritoriju oslobođenom od Islamske države. Prema našim informacijama Ankara je to pitanje već razmatrala u NATO-u. To će, naravno, predstavljati kršenje svih principa međunarodnog prava i značajno dovesti do eskalacije', smatra ruski šef diplomacije.

Ipak, dodao je kako vjeruje da koalicija na čelu s SAD-om neće dozvoliti Turskoj da realizira svoje 'sulude' planove o invaziji punih razmjera na Siriju. 'Ne mislim da bi se to ikada moglo dogoditi. Provokacije o kojima sam govorio, kao što je podizanje šatorskih kampova ili pripreme za izgradnju objekata 100 ili 200 metara unutar sirijskog teritorija, ipak ne predstavljaju upad punih razmjera“, zaključio je Lavrov.

Odnosi na relaciji Moskva - Ankara pogoršali su se u studenom prošle godine kada je Turska srušila ruski vojni zrakoplov Su-24 nakon što je nenajavljeno iz Sirije ušao u turski zračni prostor i tamo se nalazio 17 sekundi.

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju