Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sejdiu spreman za susret s Tadićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izrazio je spremnost za susret sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, ali samo, kako je rekao, uz značajnu međunarodnu nazočnost.

U intervjuu za Radio BBC, redakciju na albanskom, koji prenose prištinski mediji, kosovski predsjednik je kazao kako bi u susretu sa srbijanskim čelnikom moglo biti riječi samo o pitanjima i odnosima između dviju suverenih zemalja, protiveći se odlučno mogućnosti ponovnog otvaranja pitanja statusa Kosova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Sejdiu je također rekao da UNMIK više nije partner koji bi se uključio u posredovanje, no da on zajedno s civilnom misijom Europske unije EULEX-om može olakšati i ublažiti tenzije u odnosima između Prištine i Beograda.

Kosovski predsjednik je rekao kako Srbija ne može spriječiti druge države da priznaju realnost stvorenu na Kosovu, izrazivši uvjerenost da inicijativa srbijanske vlade o razmatranju zakonitosti proglašenja neovisnosti Kosova neće dati rezultate.

Sejdiu se usprotivio usporedbi Kosova s Južnom Osetijom i Abhazijom, ocijenivši Kosovo posebnim slučajem te istaknuvši da je Rusija ušla u jednu vrlo kompliciranu situaciju.

Prema mišljenju kosovskog predsjednika, isključena je svaka mogućnost sukobljavanja sa Srbijom, uključujući i na sjeveru Kosova, koji je nazvao integralnim dijelom Kosova.

Sejdiu je u intervjuu za BBC izjavio kako je danas potpisao odluku o imenovanju diplomata za prvih deset kosovskih veleposlanstava u svijetu, ocijenivši to važnim korakom za učinkovito funkcioniranje nove države.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene