Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zbogom nuklearnoj energiji'

Japan: Peticiju protiv nuklearne energije potpisalo već 7,23 milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizatori potpisivanja peticije 'Zbogom nuklearnoj energiji' kojom se do sredine srpnja želi skupiti najmanje 10 milijuna potpisa, priopćili su u srijedu navečer u Tokiju da već imaju 7,23 milijuna potpisa.

Ova akcija koju podupiru i japanski pisac, dobitnik Nobelove nagrade, Kenzaburo Oe, skladatelj i pijanist Ryuichi Sakamoto te slobodni novinar koji je pisao o domaćim aferama Satoshi Kamata, svjedoči da 80 posto japanskih građana želi da zemlja odustane od korištenja nuklearne energije. I bez atomskih centrala ima dovoljno električne energije, to više što su moguće i još veće uštede, poručuju.

Ova inicijativa, otvorena i strancima, rezultat je nesreće u Fukushimi koju su prouzročili potres i tsunami što su 11. ožujka 2001. potpuno razorili sjeveroistok Japana. "Nakon te nesreće prirodni okoliš (šume, polja, rijeke i mora) je onečišćen, a mnogi ljudi koji su živjeli u blizini centrale sve su izgubili", ističu aktivisti koji upozoravaju da je ta vrsta energije iznimno pogubna i teško se može kontrolirati.

Pročitajte i ovo Potres u Japanu 2011. godine Na današnji dan ''To su stvari koje želim zaboraviti, ali ne mogu'': Godišnjica jednog od najsnažnijih potresa u povijesti Lansiranje rakete H3 Uspješno lansiranje VIDEO Pogledajte kako je Japan lansirao novu raketu nakon prošlogodišnjeg fijaska

>> Većina radijacije iz Fukushime u granicama dopuštenog

"Osim toga, posljedice nisu ograničene samo na okoliš u blizini centrale. Još ne znamo kako će ta havarija utjecati na druga područja i ljude, napose na djecu".

U peticiji se iznosi više zahtjeva: gašenje i uklanjanje nuklearnih reaktora, obustava projekata gradnje, odustajanje od prerade nuklearnog otpada i brži prijelaz prema obnovljivim izvorima energije. Idućih tjedana u japanskoj prijestolnici treba se održati više događaja koje organiziraju protivnici nuklearne energije. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene