Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Segolene Royal, kandidatkinja za predsjednicu Francuske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska socijalistička partija izabrala je Segolene Royal za svoga kandidata na predsjedničkim izborima 2007. na kojima će pokušati postala prva Francuskinja na čelu države, izjavio je u četvrtak glasnogovornik francuske Socijalističke partije Stephane Le Foll.

Segolene Royal,koja je nominaciju francuske Socijalističke stranke osvojila jučer već u prvome krugu stranačkih predizbora, dobila je 60,62 posto glasova, a njezini protukandidati bivši ministar financija Dominique Strauss-Kahn 20,83 posto te bivši premijer Lauren Fabius 18,54 posto glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obećala je bolji život DVIJE GODINE OD POBJEDE Analizirali smo što je do danas napravila Grabar-Kitarović Slika nije dostupna O saborskoj proceduri "Ako će Most inzistirati da se prvo donesu ti zakoni, onda Vlade neće biti još dugo"

Riječ je o konačnim rezultatima izbora na kojim je glasovalo oko 82 posto od ukupno 219.000 članova stranke s pravom glasa, izvijestio je Stephane Le Foll, voditelj stožera glavnoga tajnika stranke.

Glasnogovornici njezinih protukandidata izjavili su da su
Strauss-Kahn i Fabius priznali poraz. 

Royal je tako snažno krenula u kampanju kao prva žena koja će se natjecati za predsjednika Republike Francuske.

Nakon pobjede izjavila je da će već sutra početi okupljati sve
članove stranke, uključujući i one koji nisu za nju glasovali,
dodajući da računa na njih.

To bi pak trebalo znači da će Royal zatražiti da u kampanji za predsjedničke izbore, što će se održati u travnju sljedeće godine iza nje stane cijela stranka koja je sada višestruko podijeljena.

Naime, socijalisti koji su generacijama dominirali francuskom političkom scenom, traže smjer već nekoliko godina nakon što je bivši premijer Lionel Jospin izgubio na predsjedničkim izborima 2002., a "ližu i rane" nakon prošlogodišnjega nacionalnog referenduma na kojemu su francuski građani odbacili Europski ustav.

53-godišnje Segolene Royal predsjednica je francuske regije Poitou-Charentes Royal, trebala bi sada mobilizirati glasače koji su izgubili iluzije o politici nakon dva mandata sadašnjega konzervativnog predsjednika Jacquesa Chiraca obilježnih korupcijskim skandalima i stagnacijom.

Predsjedniku države Jacquesu Chiracu mandat istječe sljedeće godine.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene