Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet nakon 16 godina

Nakon skandala u Sarajevu, Lavrov dolazi u Zagreb: Ovo su teme o kojima će razgovarati s državnim vrhom

U Hrvatsku u srijedu stiže ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Prvi je to posjet Zagrebu ruskog ministra nakon 16 godina. Prethodno je bio u Srbiji te Bosni i Hercegovini. Posjet Sarajevu obilježio je skandal. Dvojica članova predsjedništva BiH - odbila su se s njim sastati.

Ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova u Sarajevu je dočekao samo jedan član tročlanog predsjedništva, onaj srpski. Milorad Dodik srdačno se rukovao s Lavrovom. Preostala dvojica članova kontakt su izbjegla i to ne zbog pandemije koronavirusa. Ruskog gosta su optužili za nepoštovanje BiH kao države. Zasmetalo im je što se Lavrov prvo sinoć sastao s Dodikom i predstavnicima Republike Srpske i što tamo nije bilo BiH zastave.

U posjet regiji ruski ministar vanjskih poslova stigao je na 25. godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH. U Zagrebu je ta obljetnica obilježena međunarodnom konferencijom. Većina sudionika, među kojima i neki svjedoci pregovora, sudjelovala je video-vezom. Iz izolacije je govorio i hrvatski premijer Andrej Plenković. Založio se za poštovanje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, što je temelj sporazuma, i izmjene izbornog zakona koji je to narušio.

O Daytonskom mirovnom sporazumu moglo bi biti riječi i tijekom prvog posjeta jednog ruskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj nakon 16 godina. Lavrov je uoči dolaska u Hrvatsku, a nakon kaosa koji je njegov posjet izazvao u BiH, doputovao u Beograd. Obišao je vojno groblje i beogradski Hram svetog Save koji je sagrađen uz pomoć Rusije. Izrazio je punu potporu Srbiji po pitanju Kosova.

U srijedu dolazi u Zagreb

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Tko će prvi na Pantovčak? "Gdje ti je vladajuća većina, Plenkoviću?" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

U srijedu Lavrov dolazi u Zagreb. Očekuje se da će teme razgovora ruskog ministra vanjskih poslova i hrvatskog državnog vrha biti bilateralna suradnja, odnosi Europske unije i Rusije te stanje na jugoistoku Europe.

 

"Razgovarat će se i o ruskim ulaganjima u Hrvatsku. Rusija je već godinama među velikim i važnim ulagačima u Hrvatsku, njezine tvrtke su u gotovo 50-postotnom vlasništvu Fortenova Grupe. Nedavno su ruske tvrtke kupile i preuzele neke građevinske tvrtke. Rusija je također zainteresirana za jačanje energetske suradnje odnosno za povećanje izvoza ruskog plina u Hrvatsku. Svojedobno su pokazali i interes za preuzimanje Ine kao i interes za ulaganje u hrvatski turizam.

Sva ta ulaganja Rusije u Hrvatske i interes za ulaganja, često je kočila politika odnosno loši odnosi zapada i Rusije. Pa je slijedom toga i stav hrvatske politike je prema ruskim ulaganjima bio nejasan. Međutim, možda baš na tom zapadu ima i primjer da lošiji politički odnosi i gospodarska ulaganja ne moraju biti suprotstavljeni. Primjer je gradnje plinovoda Južni tok od Rusije prema Njemačkoj. Možda i na tom tragu Hrvatska nađe prostora za povećanje ruskih ulaganja u Hrvatsku", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

Navodi da sa zapada dolazi sve više poziva za revizijom Daytonskog sporazuma.

"Smatra se da ono što je prije 25 godina donijelo mir u BiH sada koči razvoj. S druge strane, Rusija se čvrsto protivi bilo kakvim promjenama Daytonskog sporazuma. Hrvatska smatra da bilo kakve izmjene Daytonskog sporazuma moraju biti inicirane iz same BiH. Ono za što je Hrvatska zainteresirana je status Hrvata u BiH, a u zadnjih 14 godina su oni već triput ostali bez predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Zato Hrvatska smatra da je što prije potrebno donijeti izmjene izbornog zakona jer se time ponovno uspostavlja ravnoteža odnosno jamči ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH, što je jedan od temelja Daytonskog sporazuma. Možemo reći da je hrvatska diplomacija zainteresirana za nadogradnju Daytonskog sporazuma", dodao je Vrbota.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene