Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izoliraniji nego ikad

Putin se rješava bliskog saveznika? "Ostavili su ga samog u mašini za meso, a sve je stavio na jednu kartu"

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin Foto: Afp
Institut za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu procjenjuje da ministar Sergej Šojgu koristi priliku da namjerno troši vagnerovce u Bahmutu kako bi oslabio Prigožina i srezao njegove ambicije za utjecajem u Kremlju.

Šef ruskih plaćenika vagnerovaca Jevgenij Prigožin pao je u nemilost Kremlja. Sve je više znakova da bi se Vladimir Putin, ruski predsjednik, mogao riješiti svojeg intimusa, a za to koristi situaciju u istočnoukrajinskom gradu Bahmutu.

Prigožin je bio uvjeren da će sa svojim plaćenicima tamo podići rusku zastavu, a uložio je cijelo bogatstvo da bi za borbu osposobio 40 tisuća zatvorenika. No, nakon dugotrajne krvave bitke i nevjerojatnih gubitaka to mu nije pošlo za rukom, a onda je optužio rusko ministarstvo obrane da ga sabotira.

Mnogi analitičari smatraju da su njegove optužbe utemeljene i da ruski vojni establišment koristi bahmutsku "mašinu za meso" kako bi eliminirao Prigožina kao potencijalnu političku snagu i prijetnju Kremlju.

Prigožin je u videoporuci rekao kako mu je potrebna vojska da zaštiti prilaze Bahmutu te da se s neprijateljem bore za svaki metar.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin Uskoro kreće regrutiranje Šef ruskih plaćenika iznio planove o ideološkoj vojsci: "Nakon zauzimanja Bahmuta, krenut ćemo iznova"

No, baš kad je najviše trebao potporu regularnih ruskih snaga i opskrbu streljivom ministar obrane Sergej Šojgu odlučio se praviti da ne čuje.
Wagner je postigao postupne uspjehe oko Bahmuta i sada drži istočni dio grada, ali čini se da nema dovoljno snaga da protjera ukrajinsku vojsku iz ostatka Bahmuta.

Institut za proučavanje rata (ISW)
sa sjedištem u Washingtonu procjenjuje da Šojgu koristi priliku da namjerno troši vagnerovce u Bahmutu kako bi oslabio Prigožina i srezao njegove ambicije za uspjehom te utjecajem u Kremlju.

"Šojgu ograničava Prigožina u regrutiranju osuđenika i nabavi oružja, prisiljavajući ga da javno prizna svoju ovisnost o Ministarstvu obrane", navodi ISW.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin veliki obrat Šef zloglasnog Wagnera kuka zbog Putina: "Prekinuli su sve linije komunikacije"

Ministar mu nije oprostio kritike njega i generala zbog nesposobnosti ratovanja u Ukrajini i loše vođene mobilizacije. No, Šojgu, koji je ministar obrane više od desetljeća, stari je lisac. Unaprijedio je generale koje je Prigožin kritizirao i malo-pomalo rezao mu broj saveznika. Mnogi analitičari vide Šojguove prste i u objavi da Wagner prekida novačenje u zatvorima.

Šef Wagnera sada je izoliraniji nego ikad. U ponedjeljak je komentator Aleksej Muhin, povezan s Kremljom, optužio Prigožina u objavi na Telegramu da ima političke ambicije – čak da je sklon i predsjedničkoj poziciji. To za Putina znači – izdaju.

No, Prigožin je odmah uzvratio: "Budući da nemam političkih ambicija, molim vas, dajte nam streljivo."

Pročitajte i ovo Igor Strelkov Škodi zajedničkom cilju Bivši ruski zapovjednik optužio vođu Wagnera za ratne zločine: "Kad pomnožimo njegove političke ambicije sa psihopatijom..."

Ako Wagner bude desetkovan u neuspješnom pokušaju da zauzme Bahmut, na koji je Prigožin stavio sve karte, Putin bi ga mogao lako odbaciti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene