Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U velikom intervjuu kojeg je šef Europola Rob Wainwright dao njemačkom listu Die Welt, otkriva kako je veoma vjerojatno da teroristi pripremaju napade na Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj.


Šef Europola Rob Wainwright njemačkom je listu odgovorio na pitanja poljuljane sigurnosti na području Europe, koja je posebno vidljiva iz velikih terorističkih napada koji su se dogodili u Parizu i Bruxellesu u razamku od svega nekoliko mjeseci.

Vezani članci Slika nije dostupna Europol razbio međunarodnu mrežu dilera kokaina iz Latinske Amerike u Europu, jedan krak akcije odvijao se i u Hrvatskoj Oružje, ilustracija U velikoj Europolovoj akciji u kojoj je sudjelovala i Hrvatska zaplijenjen velik broj prepravljenih pištolja, streljiva i pirotehnike

Mnogi pripremani napadi su spriječeni, ali zbog rupa u komunikaciji i različitom definiranju tko je terorist u različitim europskim zemljama, Europolu pojedine informacije cure kroz prste, pa su i aktivnosti u sprječavanju potencijalnih smrtonosnih napada otežane, sažetak je onoga što je kazao Wainwright.

Međutim, osvrnuo se i na veliki događaj kojeg mnogi iščekuju – Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj. Sam po sebi događaj je sigurnosno izazovan zbog broja ljudi koji će mu prisustvovati, ali i pozornosti koje bi teroristi dobili kada bi ondje uspjeli izazvati napad.

Wainwright napominje kako već neko vrijeme postoji velika vjerojatnost da se dogodi veliki napad. 'S velikim strahom gledam prema Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj. Tamo će gotovo sigurno biti pokušaja. Takvo što je iznimno atraktivno za teroriste', rekao je Wainwright.

'Borba protiv terorizma je iznimno teška. To nisu klasične vojne borbe, a to su ipak veće borbe od onih s kojima se lokalna gradska policija suočava. Teroristi tako isuviše lagano mogu nanijeti štetu na koncertima, u kafićima ili restoranima...', poručio je Wainwright.

Podsjetimo, Europsko nogometno prvenstvo počinje 10. lipnja, a Francuska je već potvrdila kako će događaj imati do sada najveće osiguranje.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju