Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spriječavanje štetnih posljedica

SDP BiH će formirati vlast, optužuje HDZ i SIP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijaldemokratska partija BiH priopćila je da više neće čekati i da će krenuti s ustrojem vlasti u Federaciji BiH optužujući dva HDZ-a za blokadu a Središnje izborno povjerenstvo za opstrukciju izbora zakonodavnih i izvršnih tijela.

'SDP i potpisnici platforme nakon posljednjeg odbijanja i ponižavajućeg odnosa iskazanog od strane HDZ-ova više neće čekati i krenut će u formiranje vlasti, što je jedini način da se spriječe moguće štetne posljedice koje građani trpe svakodnevno, naročito one koje bi mogle uslijediti zbog neusvajanja proračuna FBiH', priopćeno je iz SDP-a BiH. SDP dodaje i da se Središnje izborno povjerenstvo (SIP ) zajedno s HDZ-om 'stavilo u službu blokiranja konstituiranja vlasti'.

SDP u priopćenju pojašnjava da su dva HDZ-a odbila i prijedlog predsjednika SDA, Sulejmana Tihića, prema kojemu bi dvjema strankama HDZ-a u BiH pripala pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i jedna ministarska pozicija, kao i mjesto predsjednika FBiH i tri ministarske pozicije u Vladi Federacije BiH. Istodobno strankama potpisnicama Platforme okupljene oko SDP-a pripale bi po toj ponudi pet vodećih pozicija.

SDP BiH je zajedno sa svojim partnerima Strankom demokratske akcije, HSP-om BiH i Narodnom strankom Radom za boljitak najavio održavanje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije 10. ožujka iako je SIP osporio potvrde mandata izabranim izaslanicima zbog čega je upitna zakonitost održavanja sjednice. Dom naroda mora potvrditi imenovanje predsjednika i dva zamjenika, koji pak daju mandat za sastav Vlade Federacije BiH. HDZ BiH i HDZ 1990. se protive uspostavi vlasti u kojoj ove dvije stranke za koje je glasovao najveći broj Hrvata u BiH ne bi preuzele ključne pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti zbog čega priječe izbor izaslanika iz tri preostale od deset županija u Federaciji u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda. (Hina)

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene