Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Schwarzenegger uvodi zdravstveno osiguranje za sve građane?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger ponovno je dospio na naslovnice američkih novina s prijedlogom prema kojem bi zdravstveno osiguranje trebalo dobiti svih 36 milijuna stanovnika te savezne države.

Ukupno 6.5 milijuna ljudi, odnosno petina stanovništva Kalifornije nema zdravstveno osiguranje, što je daleko više nego i u jednoj drugoj američkoj saveznoj državi. Najmanje jedan milijun neosiguranih su ilegalni imigranti, tvrde kalifornijski dužnosnici.

Pročitajte i ovo Požar Post Fire u Kaliforniji - 4 Kalifornija u plamenu VIDEO/FOTO Zbog vatrene buktinje evakuirano više od 1200 ljudi Slika nije dostupna Iza sebe ostavlja golemi deficit Arnold Schwarzenegger od danas više nije guverner Kalifornije

Prema Schwarzeneggerovu planu, koji tek treba odobriti Kongres, Kalifornija bi postala četvrta i do sada najveća savezna država koja je pokušala uvesti univerzalno zdravstveno osiguranje svojih građana. To su do sada napravile države Maine, Vermont i Masssachusetts.

Schwarzenegger je na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao kako njegov plan predviđa niz mehanizama za širenje zdravstvenog osiguranja na sve stanovnike, za što bi odgovornost dijelili vlada, poslodavci, osiguravajuće kuće i sami neosigurani građani.

Troškovi plana procijenjeni su na 12 milijardi dolara, a njime je među ostalim predviđeno da liječnici uplaćuju dva, a bolnice četiri posto svojih prihoda za državni zdravstveni program Medi-Cal.

'Svi u Kaliforniji moraju imati zdravstveno osiguranje', rekao je
Schwarzenegger, tonom koji je istodobno zvučao i kao prijetnja i kao obećanje, piše The New York Times.

Ubrzo nakon što je objavljen, Schwarzeneggerov plan izazvao je protivljenje onih čiji su se interesi našli ugroženi, uključujući liječnike i njegove kolege republikance u kalifornijskom Kongresu. S druge strane većinski demokrati podržali su ideju, posebno u dijelu koji se odnosi na zdravstveno osiguranje za svu djecu.

Schwarzenegger, kojeg su američki mediji prekrstili u 'guvernatora' prema njegovoj najpopularnijoj filmskoj ulozi, i ranije je više puta iznenadio neočekivanim potezima za republikanskog političara, kao što je vođenje ekološki osviještene politike, a prošloga je tjedna i ideološki definirao svoj 'treći put', objavivši kako će slijediti politiku centra koja će objediniti najbolje elemente republikanske i demokratske politike.

Od 300 milijuna stanovinka SAD, prema posljednjim podacima njih 42.5 milijuna nema zdravstveno osiguranje, unatoč rastu izdvajanja za zdravstvo.

Izdvajanja za zdravstvo u SAD dostigla su gotovo dva trilijuna
dolara u 2005. godini, zahvaljujući rastu troškova za bolničko
liječenje, liječničke plaće i lijekove na recept, objavila je Nacionalna zdravstvena statistička služba.

Za rast troškova najzaslužniji su troškvi bolnica koji su narasli za 8 posto, na 611 milijardi dolara, i čine 31 posto ukupnih troškova američkog zdravstva u 2005. godini. Liječnici i kliničke službe poskupjeli su za sedam posto, na 421 milijardu dolara, dok su domovi umirovljenika i slične ustanove potrošili 122 milijarde dolara. Za lijekove na recept izdvojeno je 200 milijardi dolara, ili oko 6 posto više nego 2004., stoji u statističkom izvješću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene