Martin Schulz (Foto: AFP)
Martin Schulz (Foto: AFP)

Martin Schulz na izvanrednoj presici nije precizirao hoće li biti kandidat svoje stranke za njemačkog kancelara ili ministra vanjskih poslova, što se posljednjih dana spominjalo u javnosti.


Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz objavio je u četvrtak u Strasbourgu da se neće kandidirati za novi mandat na čelu Europskog parlamenta i da će sljedeće godine predvoditi listu njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji za izbore za njemački parlament.

"Neću se kandidirati za treći mandat u Europskom parlamentu", objavio je Schulz na izvanrednoj konferenciji za novinare. Schultz je u drugoj polovici prošlog saziva Europskog parlamenta od 2012. do 2014. godine bio predsjednik Europskog parlamenta te u prvoj polovici sadašnjeg saziva od 2014. godine, a mandat mu istječe u siječnju sljedeće godine.

Izbori za njemački Bundestag održat će se u rujnu sljedeće godine. Schulz u svojoj izjavi nije precizirao hoće li biti kandidat svoje stranke za kancelara ili ministra vanjskih poslova, što se posljednjih dana spominjalo u javnosti.

SPD je nedavno objavio da će svoga kandidata za kancelara izabrati u siječnju sljedeće godine. Schulz je u svojoj izjavio posebno zahvalio na suradnji "svom velikom prijatelju i velikom Europljaninu" predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru.

Istaknuo je da se njegov angažman na izgradnji snažne i jedinstvene Europe neće smanjiti odlaskom u nacionalnu politiku. (Hina)