Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TURNEJA PO REGIJI

Scholz u Skopju najavio otvaranje pristupnih pregovora s još dvije zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija trebala bi započeti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom kako bi konačno ispunila svoje obećanje o integraciji zapadnog Balkana, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u subotu, drugog dana svoje turneje po regiji.

Njemački kancelar Olaf Scholzje u Skoplju rekao kako je ruska invazija na Ukrajinu dodatno istaknula važnost europskog zajedništva, te je pohvalio potporu Sjeverne Makedonije sankcijama Kremlju.

"Vrlo je važno unijeti novu dinamiku u ovaj proces (proširenja)", rekao je Scholz na tiskovnoj konferenciji s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

"Zalagat ću se da se dogode i sljedeći koraci".

Pristaše pristupanja EU-u Albanije i zemalja proizašlih iz raspada Jugoslavije kažu da će to ublažiti regionalne tenzije, suprotstaviti se rastućem ruskom i kineskom utjecaju i podići životni standard.

Četiri zemlje - Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija - već imaju status kandidata iako potonje dvije nisu započele pristupne pregovore. Cjelokupni proces zastao je posljednjih godina zbog nesklonosti prema daljnjem proširenju EU-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON SASTANKA Vučić: "Scholz je decidirano, jasno i oštro tražio da se priključimo sankcijama protiv Rusije"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Olaf Scholz POSJET NJEMAČKOJ Plenković nakon sastanka sa Scholzom: "Od 15. siječnja koristit ćemo samo euro"

Kovačevski je istaknuo "mnoge teške reforme" koje je Sjeverna Makedonija poduzela kako bi se pridružila 27-članom bloku, uključujući promjenu imena kako bi se udovoljilo grčkim prigovorima.

Trenutna glavna prepreka je spor s Bugarskom oko povijesti i jezika.

Scholz, koji je preuzeo ulogu posrednika tijekom svog putovanja po zapadnom Balkanu, trebao bi u subotu otputovati u Sofiju gdje će razgovarati s bugarskim premijerom Kirilom Petkovim.

Njemački kancelar je pridruživanje zapadnog Balkana EU-u, kako bi se ublažile rastuće regionalne napetosti i suprotstavilo ruskom i kineskom utjecaju, označio kao prioritet vanjske politike.

U petak je posjetio Srbiju i Kosovo, koje je 2008. proglasilo neovisnost od Beograda, gdje je pozvao čelnike da postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene