Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ističe se jedna rečenica

U javnost procurio novi program HDZ-a: Jesu li u stranci zapuhali neki novi vjetrovi?

Aktualno Galerija HDZ: Ilustracija - 1 HDZ: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr HDZ: Ilustracija - 2 HDZ: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr HDZ: Ilustracija - 3 HDZ: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Mačka spava pred Plenkovićem Galerija 1/5 >>
Uoči sutrašnjeg općeg sabora HDZ-a u javnost je procurio i program stranke koji bi trebao biti usvojen. Posebno se istaknula jedna rečenica zbog koje se javnost zapitala - podržava li HDZ istospolne zajednice?

Jesu li u HDZ-u zapuhali neki novi vjetrovi? Dala je to naslutiti ova rečenica u novom programu stranke: "HDZ poštuje sve zajednice obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi..."

Premijer je sve nazvao nadogradnjom politike HDZ-a i objasnio: "To znači da je HDZ stranka desnog centra, suvremena, moderna, uključiva, tolerantna, koja zna što su vrijednosti ljudi koje se u njoj okupljaju, ali ima i poruku za one koji su u drugačijim situacijama", rekao je Andrej Plenković.

A obiteljskom zajednicom, u različitim zakonima, osim tradicionalne obitelji, nazivaju se, primjerice, i životno partnerstvo, udomiteljska obitelj, izvanbračna zajednica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON IZJAVE HDZ opleo po Milanoviću: "Zamislite da su Hrvatsku uvjeravali da je Srbija 'neuništiva'"

Lijevu oporbu, sve skupa je zabavilo.

"Ja moram reći da sam ganuta, čestitam!", kaže Biljana Borzan iz SDP-a.

"I HDZ se reformira! Čini se da idemo unaprijed malim, mravljim koracima", kaže Katarina Peović iz Radničke fronte.

"To bi bilo odlično kada biste vi bili u pravu da je ovo jedan zaokret", smatra Renata Sabljar-Dračevac iz Socijaldemokrata.

No od HDZ-a bi radije vidjeli djela, a ne riječi, poručuju. Manje oduševljena je bila saborska desnica.

Pročitajte i ovo Željko Kerum IZBORI U SPLITU Burno na predaji kandidacijskih lista: "Samo još fali da se Puljak i Đogaš uhvate u kolo i zajedno pjevaju ustaške pjesme"

"To je drugačiji HDZ koji nije u stanju više braniti demokršćanska načela", kaže Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

"Ja bih tu da sam na njihovom mjestu bio znatno oprezniji", kaže nezavisni Hrvoje Zekanović.

Pravo je pitanje kako će reagirati Plenkovićeva unutarstranačka oporba. A to će se najbolje vidjeti u subotu kada HDZ održava opći sabor.

"Na općem saboru usvajamo program, usvajamo izmjene statuta, biramo članove predsjedništva, njih 10, biramo 40 članova nacionalnog odbora", kaže Plenković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "oglušuju se na zahtjeve građana" Most odbio HDZ-ov poziv: "Oni koji odu na takav razgovor kvalificiraju se kao hijene"

A novi HDZ, ovaj koji okuplja, na sabor je pozvao i Tomislava Karamarka. Dok je sve to danas objašnjavao u Divuljama, osim novinara, premijera je slušala, pa i malo odrijemala - i jedna mačka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene