Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Satelitske snimke iz listopada i početka studenog pokazuju da Sjeverna Koreja kopa novi tunel za nuklearno testiranje, ali nema znakova da će se takav pokus uskoro provesti, priopćio je jedan američki istraživački institut.


U izvješću na internetskoj stranici 38 North, koja nadgleda Sjevernu Koreju, a vodi ju Škola za međunarodne studije pri Sveučilištu John Hopkins u Washingtonu, navodi se da snimke prikazuju velike građevinske radove od travnja na lokaciji Punggye-ri, na sjevernokorejskoj istočnoj obali gdje su provedena tri prijašnja nuklearna pokusa.

Snimke su pokazale iskopavanje novog tunela. "Iako nema naznaka da će nuklearni pokus biti uskoro proveden, novi tunel joj omogućuje provođenje dodatnih detonacija na Punggye-riju idućih godina ako to odluči učiniti", navodi se u izvješću.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap prenijela je 30. listopada izjavu izvora u južnokorejskoj vladi koji je rekao da činjenica da grade novi tunel upućuje na to da im je namjera provesti nuklearni pokus u nekom trenutku.

Vezani članci Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Washington tvrdi da je imao dobre pregovore s Pjongjangom u Švedskoj Kim Jong Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Prvi put nakon propalih pregovora: Sjeverna Koreja testirala novo oružje!

Kad smo pomislili da je tamo 'pakao', ispostavilo se da je još i gore

Sjeverna Koreja uporno radi na svojem nuklearnom programu, ali se ne smatra da bi se četvrti nuklearni test mogao dogoditi uskoro, posebice nakon što se dogovorila s Južnom Korejom u kolovozu da će raditi na popuštanju napetosti na poluotoku i poboljšanju veza.

Pjongjang je proveo tri nuklearne probe, zadnju 2013., navukavši na sebe međunarodne osude među ostalim i Kine, svojega glavnog diplomatskog saveznika, i nalazi se pod sankcijama UN-a koje zabranjuju trgovinu koja bi financirala njegove programe oružja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook