Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy najavio reforme u javnom sektoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je smanjenje broj radnih mjesta u javnoj službi, ali i rast plaća za one koji će zadržati posao u tom sektoru.

U govoru održanom u ENA-i, ekskluzivnoj školi za obuku državnih dužnosnika, Sarkozy je obećao smanjiti broj mjesta u javnome sektoru, ali i ocijenio da bi zaposlenici javnih službi trebali imati pravo birati ugovor o radu i biti plaćeni za prekovremeni rad.

Pročitajte i ovo Iran se oprašta od predsjednika - 4 Iranski predsjednik i dužnosnici Posljednji ispraćaj Ebrahima Raisija: "Šokirani smo, njegova moć ponizila je Izrael i Ameriku" Slika nije dostupna Sarkozy: Nema proširenja bez ratifikacije Lisabonskog ugovora

'Želim predložiti kulturnu revoluciju, revoluciju koja će promijeniti način mišljenja, način ponašanja', rekao je Sarkozy.

Vlada je iznijela planove za smanjenje zaposlenika u javnome sektoru u kojem je sada 5 milijuna ljudi, što je dio plana za smanjenje proračunskog deficita iduće godine.

Francuski predsjednik potvrdio je da svaki treći zaposlenik u javnome sektoru, koji će biti umirovljen, neće biti zamijenjen novim djelatnikom. To znači da oko 22.700 radnih mjesta neće biti popunjeno 2008., uz 12.000 radnih mjesta upražnjena 2007.

Vlada procjenjuje da će time uštedjeti do 400 milijuna eura 2008., a Sarkozy tumači da će ta mjera pomoći vladi da plaća računa i skrbi da se ne rasipa novac poreznih obveznika.

Francuska vlada obećala je Europskoj komisiji smanjiti svoj
proračunski deficit. 

Sindikati su već izrazili zabrinutosti i najavili da će razmatrati
pitanje štrajkova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene