Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednici vlada Srbije, Kosova i Albanije sastali su se u srijedu navečer u Sarajevu uoči summita premijera šest država zapadnog Balkana koji će se u četvrtak održati u tom gradu.


Aleksandar Vučić, Isa Mustafa i Edi Rama u Sarajevo su stigli prije njihovih kolega iz Makedonije i Crne Gore, a na neformalnoj večeri kao domaćin ih je okupio predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Vezani članci Tarik i Lejla Filipović (Foto: Dnevnik.hr) Tajne domaćih faca sa crvenog tepiha u Sarajevu: Tko se najbolje modno uskladio, a tko će partijati do zore? Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Vučić u povodu obljetnice Oluje: Gdje je nestalo 400 tisuća Srba i Jugoslavena iz Hrvatske?

Susret u jednom sarajevskom restoranu održan je pod velikim mjerama osiguranja, a policija je novinare i fotoreportere svo vrijeme držala na pristojnoj udaljenosti no medijima su proslijeđene fotografije četvorice premijera u opuštenom ambijentu.

Ipak, kako doznaje Blic, na večeri je došlo do sukoba kada je na samom početku večere Vučić Mustafu pitao ''što se događa s otimanjem srpske imovine na Kosovu''. Pitao ga je navodno i je li on to sve sam smislio ili je imao nečiju pomoć. Iako je atmosfera nakon toga bila napeta, nitko nije napustio restoran.

Susret u kojemu su se oči u oči sreli Vučić, Mustafa i Rama prvi je takve vrste nakon novog kruga pogoršanja odnosa između Srbije i Kosova i zaoštravanja verbalnih sukoba između te dvije države.

Oni će u četvrtak sudjelovati i na regionalnom sastanku premijera država-aspirantica za članstvo u Europskoj uniji na kojemu će se razgovarati o infrastrukturnim projektima bitnim za povezivanje regije.

Sarajevski skup dio je priprema za sastanak Berlinskog procesa najavljenog za srpanj u Trstu, a cilj mu je dogovor o infrastrukturnim projektima koji bi povezali države jugoistoka Europe i tako dodatno potaknuli njihovu suradnju. (Hina)