Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tomislav Karamarko o Hudoj Jami

'Samo bolesni um to može učiniti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Vlade, ministrica Kosor i ministar Karamarko, posjetili su slovenski rudnik Barbara, u kojem je pronađeno više stotina posmrtnih ostataka iz razdoblja poslije Drugog svjetskog rata. Slovenskoj su vladi ponudili pomoć u procesu identifikacije te osudili ovaj morbidan i stravičan zločin.

Smrknuta i zabrinuta lica. U rudniku Barbara, nedaleko od Celja, gotovo usred hladne šume leži više stotina Hrvata. Otkriće koje već danima potresa Sloveniju, ali i sve one koji su na ovom jezivom mjestu izgubili svoje najbliže. 'Ovdje se dogodio jeziv zločin, koji me ostavlja bez riječi', rekla je Jadranka Kosor. 'Ovo je prestrašno. Samo bolesni um to može učiniti', kaže Tomislav Karamarko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pahor i Tuerk o otkriću Huda Jama: Žestoke polemike između ljevice i desnice Slika nije dostupna Barbarin rov Jame kriju možda i tisuće žrtava, svjedoci i danas u strahu

>> Kosor: Moraju se saznati imena nalogodavaca ovog jezivog zločina

I upravo je ovaj zločin izazvao buru među slovenskim redovima. Tamošnji predsjednik Danilo Tuerk svojom se izjavom o grobnici pobrinuo za prvorazredni skandal, zato ga Slovenska pučka stranka poziva da podnese ostavku. 'Pronaći ću vrijeme, kada ću odgovarati na takva pitanja. Danas sam ovdje zbog prvorazredne teme i o drugorazrednim temama ne mislim govoriti', kaže Danilo Tuerk.

>> Huda Jama: Žestoke polemike između ljevice i desnice

No ovo bi otkriće moglo dodatno intenzivirati rad mješovitog povjerenstva o uređenju vojnih grobišta. Hrvatska je Sloveniji već ponudila pomoć pri identifikaciji žrtava, a državni odvjetnici obiju država od prošlog su tjedna u stalnom kontaktu. 'Tu je bila riječ o egzekuciji, bez suđenja i moraju se saznati imena nalogodavaca', rekla je Kosor.

>> Tuerk zbog izjave da je grobnica drugorazredna tema pozvan na ostavku

Ispred rudnika, ne može se dalje od policijske trake, kriminalisti naime čiste hodnike i pripremaju teren kako bi stručnjaci za sudsku medicinu već drugi tjedan nastavili s radom. Posmrtni ostatci žrtava zbog daljnje istrage prenijet će se u Tezno. Time bi brojne obitelji nakon više od 60 godina konačno mogle doznati sudbinu svojih najbližih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene