Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Vlade, ministrica Kosor i ministar Karamarko, posjetili su slovenski rudnik Barbara, u kojem je pronađeno više stotina posmrtnih ostataka iz razdoblja poslije Drugog svjetskog rata. Slovenskoj su vladi ponudili pomoć u procesu identifikacije te osudili ovaj morbidan i stravičan zločin.


Smrknuta i zabrinuta lica. U rudniku Barbara, nedaleko od Celja, gotovo usred hladne šume leži više stotina Hrvata. Otkriće koje već danima potresa Sloveniju, ali i sve one koji su na ovom jezivom mjestu izgubili svoje najbliže. 'Ovdje se dogodio jeziv zločin, koji me ostavlja bez riječi', rekla je Jadranka Kosor. 'Ovo je prestrašno. Samo bolesni um to može učiniti', kaže Tomislav Karamarko.

Vezani članci Slika nije dostupna Huda Jama: Žestoke polemike između ljevice i desnice Slika nije dostupna Jame kriju možda i tisuće žrtava, svjedoci i danas u strahu

>> Kosor: Moraju se saznati imena nalogodavaca ovog jezivog zločina

I upravo je ovaj zločin izazvao buru među slovenskim redovima. Tamošnji predsjednik Danilo Tuerk svojom se izjavom o grobnici pobrinuo za prvorazredni skandal, zato ga Slovenska pučka stranka poziva da podnese ostavku. 'Pronaći ću vrijeme, kada ću odgovarati na takva pitanja. Danas sam ovdje zbog prvorazredne teme i o drugorazrednim temama ne mislim govoriti', kaže Danilo Tuerk.

>> Huda Jama: Žestoke polemike između ljevice i desnice

No ovo bi otkriće moglo dodatno intenzivirati rad mješovitog povjerenstva o uređenju vojnih grobišta. Hrvatska je Sloveniji već ponudila pomoć pri identifikaciji žrtava, a državni odvjetnici obiju država od prošlog su tjedna u stalnom kontaktu. 'Tu je bila riječ o egzekuciji, bez suđenja i moraju se saznati imena nalogodavaca', rekla je Kosor.

>> Tuerk zbog izjave da je grobnica drugorazredna tema pozvan na ostavku

Ispred rudnika, ne može se dalje od policijske trake, kriminalisti naime čiste hodnike i pripremaju teren kako bi stručnjaci za sudsku medicinu već drugi tjedan nastavili s radom. Posmrtni ostatci žrtava zbog daljnje istrage prenijet će se u Tezno. Time bi brojne obitelji nakon više od 60 godina konačno mogle doznati sudbinu svojih najbližih.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju