Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosanskog Srbina Marka Samardžiju Sud BiH osudio je na 26 godina zatvora proglasivši ga krivim za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Ključa.


Samardžiju, koji sada ima 73 godine, optužnica je teretila da je kao zapovjednik postrojbe vojske bosanskih Srba na području sela Biljani u okolici Ključa u srpnju 1992. naložio zarobljavanje, a potom i ubojstvo velikog broja bošnjačkih civila.

Vezani članci Milorad Dodik u Zagrebu Dodik upao na sjednicu pa uputio niz uvreda: ''Ja sam iznad tebe u svemu, čovječe. Ja sam veoma dobar s glavom. Samo ti nisi dobar s glavom'' Potres kod Banja Luke Potres jačine 2,4 po Richteru zabilježen kod Banja Luke: "Dobro se zatreslo"

Vojnici pod Samardžijinim zapovjedništvom najprije su zarobili nekoliko stotina žena, djece i muškaraca da bi potom iz mase izdvojili vojno sposobne muškarce između 18 i 60 godina te ih potom strijeljali u manjim skupinama.

Optužnica navodi kako je na ovaj način ubijeno gotovo 140 osoba.

Samardžija, po zanimanju prosvjetni radnik, u pritvoru je od ožujka 2005. godine. 

Sud BiH krivim za ratne zločine proglasio je i bosanskog Srbina Nikolu Kovačevića i osudio ga na 12 godina zatvora.

Nakon suđenja koje je trajalo od travnja ove godine, tijekom kojega su održana 22 ročišta, sudsko vijeće je utvrdilo kako su dokazani navodi optužnice koja je Kovačevića teretila za zatvaranja, mučenja i progon na etničkoj osnovi.

Kovačević je kao pripadnik vojske bosanskih Srba sudjelovao u zločinima počinjenim protiv nesrpskog stanovništva na području Sanskog Mosta, ali i u drugim dijelovima Bosanske krajine.

Tužiteljstvo BiH izrazilo je nezadovoljstvo visinom izrečena kazne te je najavilo žalbu.