Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: 'Treba pred cijelim svijetom reći da smo predani obrani tih zemalja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države izrazile su u četvrtak predanost sigurnosti svojih saveznika u Zaljevu unatoč velikoj zabrinutosti arapskih čelnika zbog pregovora s Iranom.

"Smatramo da ovdje treba vrlo jasno pred cijelim svijetom reći da smo predani obrani tih zemalja", rekao je novinarima Ben Rhodes, zamjenik Obamine savjetnice za nacionalnu sigurnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mama Sarah U Keniji u dobi od 99 godina preminula baka Baracka Obame Slika nije dostupna GOTOVO 900 TISUĆA PRIMJERAKA "Obećana zemlja" bivšeg američkog predsjednika već prvi dan srušila rekorde prodaje i uvjerljivo potukla literarna djela prethodnika

Obama je u Camp Davidu ugostio visoke predstavnike šest zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu kako bi im izrazio potporu i otklonio njihove strahove da bi moguće ukidanje sankcija ohrabrilo Teheran da dodatno destabilizira regiju.

Obama je u prvom dijelu summita izvijestio arapske čelnike o pregovorima s Iranom, uvjeravajući ih da želi dogovor o iranskom nuklearnom programu a ne "veće približavanje" Teheranu, njihovom šijitskom neprijatelju, rekao je Rhodes.

Obama prima čelnike Perzijskog zaljeva, obećava da će pripaziti na Iran

Rhodes je istaknuo da je Obamina administracija svjesna ozbiljnosti iranske prijetnje i da je spremna dati saveznicima u Zaljevu "jasna jamstva" američke spremnosti da im pomogne, uključujući pomoć u uspostavi regionalnog proturaketnog sustava i jačanje njihove pomorske sigurnosti.

SAD je po njegovim riječima čak otvoren prema ideji da više američkih saveznika u Zaljevu dobije poseban status "važnog saveznika izvan NATO-a", što bi im omogućilo lakši pristup višku američkih zaliha oružja.

Konačan dogovor s Iranom trebao bi biti postignut do 30. lipnja. Obamina administracija željela bi potporu zemalja u Zaljevu ili barem da ublaže svoje kritike kako bi uvjerila skeptični američki Kongres da ima veliku potporu u regiji.

Obama će na kraju jednodnevnog summita održati konferenciju za novinare. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene