Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napete okolnosti

Obama prima čelnike Perzijskog zaljeva, obećava da će pripaziti na Iran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama prima u srijedu u Bijeloj kući čelnike zemalja Perzijskog zaljeva kojima treba uputiti jasnu poruku: Sjedinjene Države, sudionice pregovora o iranskom nuklearnom programu, pripazit će na "destabilizacijsku" djelatnost Teherana.

Američki predsjednik će u Ovalnom uredu razgovarati sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom ben Nadžefom te s kraljevim sinom i ministrom obrane, princom Mohamedom ben Salmanom. Zanimljivo je da saudijski kralj Salman neće doći jer je u zadnji tren otkazao poziv.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Za čovječanstvo" Upali u vijesti neprijateljske zemlje: "Nemamo drugog izbora" Satelitska snimka napada (Screenshot: AP) Smanjena proizvodnja SAD objavio satelitske snimke: Tvrde da je na njima dokaz da je Iran napao saudijska naftna postrojenja

Ovaj summit, koji se događa u napetim okolnostima, počinje nekoliko sati nakon stupanja na snagu humanitarnog primirja u Jemenu, što bi trebalo označiti prekid sedmotjednih zračnih udara koje je predvodio Rijad ne bi li zaustavio napredovanje pobunjenih Hutija koje podupire Iran.

U razgovoru objavljenom na mrežnoj stranici saudijskog dnevnika Ašark al Avsat, Obama je nastojao umiriti svoje goste: Washington i dalje budno prati "opasno i destabilizacijsko" ponašanje Islamske Republike, istaknuo je.

Sporazum s Iranom omogućit će vidljivost vojne nuklearne aktivnosti

"Zemlje u regiji s razlogom su iskreno zabrinute zbog aktivnosti Irana, napose zbog njegove potpore nasilnim skupinama unutar granica drugih zemalja", istaknuo je američki predsjednik.

Nabrajajući zemlje u kojima je Iran umiješan - potpora Asadovu režimu u Siriji, libanonskom Hezbollahu, Hamasu u Pojasu Gaze i Hutijima u Jemenu - Obama staje u obranu pregovora o iranskom nuklearnom programu koji su u tijeku.

"Možemo pretpostaviti da bi Iran bio još provokativniji kada bi posjedovao atomsko oružje", istaknuo je. "To je jedan od razloga zbog kojega je toliko važan dogovor što ga želimo postići: onemogućimo li da Iran posjeduje atomsku bombu, otklonit ćemo jednu od najvećih prijetnji sigurnosti ove regije".

Nakon okvirnog dogovora što su ga početkom travnja u Lausanni, u Švicarskoj, zaključile velesile skupine 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) i Iran, cilj je postići konačan dogovor do 1. srpnja.

Obama je opetovao da ne treba biti "ni trunka sumnje" u vezi s potporom SAD-a njegovim "partnerima" u Vijeću za suradnju u Perzijskom zaljevu (GCC).

Za republikanskog senatora Johna McCaina, nedolazak saudijskog kralja Salmana je "pokazatelj nedostatka povjerenja" Rijada i drugih monarhija u američkog predsjednika.

Nakon večere u srijedu u Bijeloj kući, Obama i čelnici šest zemalja članica GCC-a (Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Oman i Katar) sastat će se u četvrtak u predsjedničkoj rezidenciji u Camp Davidu, stotinjak kilometara sjeverno od savezne prijestolnice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene