Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preliminarne procjene

SAD: Sirija je vjerojatno koristila kemijsko oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obavještajne agencije SAD-a i njegovih saveznika su ocijenile da su snage sirijske vlade uporabile kemijska oružja te da je taj čin odobren na visokoj razini u vladi predsjednika Bašara al-Asada.

Izvori, koji su tražili ostati neimenovani, upozorili su da su procjene preliminarne te da se, u ovoj fazi, traži konačan dokaz što bi moglo potrajati danima, tjednima pa i duže.

Iako je još mnogo toga nejasno oko navodnog napada plinom u srijedu u okolici Damaska, stručnjaci iz zapadnih zemalja vjeruju da su za raspršivanje nervnog otrova uporabljene rakete ili slični projektili i sumnjaju da je u napadu najvjerojatnije uporabljen plin sarin. No osnovni kemijski agens je mogao biti pomiješan s drugim supstancama kako bi se izmijenili ili dodali učinci plina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Mislite li da će doći do vojne intervencije u Siriji? Slika nije dostupna Napad kemijskim oružjem Glavni tajnik UN-a namjerava provesti istragu u Siriji

>>Rusija i SAD o kemijskim napadima u Siriji

'Zato što to nisu dugotrajni agensi oni se brzo rasprše', rekao je Hamish de Bretton-Gordon, bivši čelnik britanskih snaga za protukemijsko, nuklearno i biološko ratovanje.

'U čisto vojnom pogledu, zamisao je baciti te stvari na stanovništvo, ubiti mnogo ljudi vrlo brzo, a onda vaše snage mogu ući bez posljedica', navodi ovaj stručnjak.

>>Francuska zove na primjenu sile, analitičari: 'To ne bi zaustavilo sukob'

Napadnuto područje istočno do Damaska jedno je od središta otpora Asadu. 'To je područje na kojem je vladala određena vojna pat pozicija tako da, u tom smislu, za Asada ima smisla uporabiti kemijska oružja u okviru šire ofenzive', ocijenio je Firas Abi Ali, analitičar za Bliski istok pri kompaniji IHS iz SAD-a.

>>Internet preplavile šokantne snimke umiranja: Preživjela djevojčica u šoku viče 'Živa sam!'

Predsjednik SAD-a Barack Obama je napad u kojem je, po navodima sirijskih pobunjenika, ubijeno 500 do 1000 civila nazvao 'važnim događajem koji izaziva duboku zabrinutost' ali je naglasio da ne namjerava žuriti s uključivanjem SAD-a u novi skupi rat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene