Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Kemijsko oružje?

Internet preplavile šokantne snimke umiranja: Preživjela djevojčica u šoku viče 'Živa sam!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Internetom kruže uznemirujuće snimke. Sirijski pobunjenici koji su ih objavili kažu da su snimili kako ljudi, među kojima je bilo djece, umiru nakon što je u Sakbi bačen nervni plin.

Dvije organizacije za zaštitu ljudskih prava zatražile su da stručnjaci UN-a, koji se nalaze u Siriji, obiđu predgrađe Damaska kako bi istražili optužbe oporbe o korištenju kemijskog oružja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna Tisuće tona bojnih otrova Koje države imaju više kemijskog oružja od Sirije?

'Bilo kemijsko oružje korišteno ili ne, napad je uzrokovao smrt velikog broja, civila a oni koji su to učinili morati snositi posljedice', piše u priopćenju te Human Right Watcha sa sjedištem u New Yorku.

U jednom od videa koji su objavili sirijski oporbeni aktivisti vidi se djevojčica koja je preživjela u šoku, te kako vrišti 'Živa sam', nakon napada u kojem su, kako kažu pobunjenici, sirijski vojnici koristili kemijsko oružje.

Francuska: Treba odgovoriti silom

Francuska je priopćila da bi međunarodna zajednica trebala odgovoriti silom ako se pokaže da su istiniti navodi da je sirijska vlada odgovorna za kemijski napad na civile.

'Međunarodna zajednica bi (u tom slučaju) morala odgovoriti silom u Siriji, ali nema govora o slanju vojnika na teren', izjavio je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius za francusku televizijsku mrežu BFM.

Sirijski oporbeni aktivisti optužili su snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada da su ubile nervnim plinom više od tisuću ljudi, među kojima žene i djecu, u napadu u srijedu.

Vijeće sigurnosti UN-a izvijestilo je nakon izvanrednog sastanka iza zatvorenih vrata kako je potrebno pojasniti izvještaje o navodnom kemijskom napadu koji je izvela sirijska vojska na predgrađe Damaska, ali nije zatražilo provođenje istrage u kojoj bi sudjelovali istražitelji UN-a koji se trenutno nalaze u Siriji.

Sirijska oporba jučer je ustvrdila da je poginulo između 500 do 1700 osoba u napadu kemijskim oružjem blizu Damaska.Sirijska vlast i predstavnici vojske odmah su demantirali takve navode, ocjenjujući ih netočnima i neutemeljenima.

>>Cvrtila: Malo je čudno da je kemijski napad u Siriji izveden baš sada

"Očekujemo da će broj žrtava rasti jer smo u četvrti Zamalka upravo otkrili još kuća punih mrtvih ljudi", rekao je glasnogovornik Sirijske nacionalne koalicije Khaled Saleh u Istanbulu, gdje se redovito sastaje sirijska oporba.

Video snimke koje su nedugo nakon napada preplavile društvene mreže i medije nitko nije htio potvrditi kao autentične, a prikazuju stotine leševa prekrivenih bijelim plahtama, među kojima su i žene i djeca.

'Ovo je masakr kemijskim oružjem', rekao je Mohammed Saeed, sirijski oporbeni aktivist AP-u. 'Posjet UN-ovih istražitelja je pravi vic. Bašar al-Asad koristi to oružje i poručuje svijetu da ga nije briga', nadovezao se Saeed, osvrnuvši se na dolazak UN-ovih stručnjaka za kemijsko oružje u Damask prije nekoliko dana.

Doktor Abu Said iz pokrajinske bolnice u Sakbi, istočno od Damaska, kaže kako su žrtve počele stizati ubrzo nakon molitve u zoru. Neki od simptoma kod preživjelih bili su nesvjestica, pjena na ustima i u nosu, sužene zjenice, otežano disanje i ubrzani rad srca, a većina ranjenika se ugušila, rekao je Said.

Je li se usitinu dogodio kemijski napad tek se treba potvrditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene