Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države pozvale su u utorak Peking da ozbiljno razmotri značenje odluke najvećeg svjetskog web pretraživača Google-a, da se djelomično povuče iz Kine i preusmjeri promet na Hong Kong, zbog ograničenja koje kineska vlada nameće na Internetu.


Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, izjavio je u utorak da američka administracije nije imala nikakvu ulogu u potezu Googlea. Crowley je istodobno istaknuo da Peking treba 'ozbiljno razmotriti posljednice, kada jedna od najprepoznatljivijih svjetskih institucija odluči da je previše teško poslovati u Kini'. Google je odlučio prestati s nametnutom autocenzurom na rezultate pretraga na njegovoj kineskoj stranici, te uputiti kineske korisnike na 'nefiltriranu' stranicu u Hong Kongu.

Vezani članci Sloboda medija, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/Pixsell) "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!": Masovne tužbe protiv hrvatskih novinara istjerale ih na ulicu Slika nije dostupna I Rusija ima problema sa satirom: Zabranjeno prikazivanje filma "Staljinova smrt"

Kina je najveće svjetsko Internet tržište s više od 400 milijuna korisnika, čiji se broj svakodnevno povećava za 250 tisuća. Na kraju 2009. Google je držao 43 posto kineskog tržišta, a domaći pretraživač Baidu 56 posto. Peking je osudio djelomično povlačenje Google-a, a još nije poznato hoće li kineske vlasti blokirati njegovu stranicu u Hong Kongu. (Hina)