Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Rat' na internetu

SAD poziva Peking da razmotri značenje djelomičnog povlačenja Google-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države pozvale su u utorak Peking da ozbiljno razmotri značenje odluke najvećeg svjetskog web pretraživača Google-a, da se djelomično povuče iz Kine i preusmjeri promet na Hong Kong, zbog ograničenja koje kineska vlada nameće na Internetu.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, izjavio je u utorak da američka administracije nije imala nikakvu ulogu u potezu Googlea. Crowley je istodobno istaknuo da Peking treba 'ozbiljno razmotriti posljednice, kada jedna od najprepoznatljivijih svjetskih institucija odluči da je previše teško poslovati u Kini'. Google je odlučio prestati s nametnutom autocenzurom na rezultate pretraga na njegovoj kineskoj stranici, te uputiti kineske korisnike na 'nefiltriranu' stranicu u Hong Kongu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Alat političke kontrole Mjesecima im ne dopuštaju pristup internetu: Tvrtke propadaju, studenti ne mogu studirati, socijalna pomoć ne stiže... Ilustracija komentar Lane Ružičić Idem i ja. Ne, ti ne. Zašto ne? Zato jer ne.

Kina je najveće svjetsko Internet tržište s više od 400 milijuna korisnika, čiji se broj svakodnevno povećava za 250 tisuća. Na kraju 2009. Google je držao 43 posto kineskog tržišta, a domaći pretraživač Baidu 56 posto. Peking je osudio djelomično povlačenje Google-a, a još nije poznato hoće li kineske vlasti blokirati njegovu stranicu u Hong Kongu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene