Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi diljem zemlje

SAD: Poziv na reviziju policijskih metoda nakon ubojstava crnaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani diljem SAD- a prosvjeduju zbog smrti trojice Afroamerikanaca.

Smrt trojice Afroamerikanaca, koju su u razdoblju od samo četiri mjeseca prouzročili policajci bijelci koji za to, barem zasad, neće odgovarati, izazvala je masovne prosvjede diljem Sjedinjenih Američkih Država, ali i primorala američki politički establišment da se dosad najsnažnije uhvati ukoštac s očitim problemom rasizma koji dominira odnosom američkih redarstvenika i pripadnika zajednica druge boje kože, većinom crnačkih i hispanskih.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Ilustracija Je li povezano? Detektivi tražili nestale studente iz 2014. pa i sami nestali: Pronađeni su, ali sve je i dalje obavijeno velom tajne

Tri slučaja nekažnjenog policijskog nasilja nad sumnjivcima crne kože izazvala su posljednjih tjedana val prosvjeda u SAD-u, iako poznavatelji prilika tvrde da je posrijedi tek djelić ukupne slike odnosa koje je Barack Obama, prvi afroamerički predsjednik u povijesti, ovog tjedna ocijenio "nacionalnim problemom".

Tri kontroverzna slučaja ubojstva

Njujorški policajac Daniel Pantaleo, bijelac, 17. srpnja uhvatio je crnca Erica Garnera u zahvat davljenja, koji policijski pravilnik zabranjuje, srušio ga na zemlju i davio, iako je žrtva vapila da ne može disati. Garner je odvezen u bolnicu, gdje je uskoro umro, a u obdukcijskom nalazu utvrđeno je da je riječ o ubojstvu. Garner (43), otac šestero djece bez ikakvih zabilježenih prijašnjih zakonskih prijestupa, ubijen je u pokušaju privođenja zbog prodaje cigareta s crnog tržišta. Sudska porota u srijedu je odlučila da protiv policajca neće podizati optužnicu.

Policajac Darren Wilson iz Fergusona, bijelac, 9. kolovoza ubio je iz pištolja nenaoružanog crnca Michaela Browna (18), ispucavši prema njemu više od 10 metaka. Brown je prije toga orobio trgovinu, uz fizičko maltretiranje prodavačice, što je dojavljeno policiji, a kad ga je Wilson presreo u policijskom vozilu na ulici, Brown je nasrnuo na njega kroz prozor automobila. Policajac je na suđenju kazao da se osjećao fizički ugroženim, a porota je prošlog tjedna odlučila da neće podizati optužnicu protiv njega.

Obama želi na svakog policajca staviti kameru

Clevelandski policajac Timothy Loehmann, bijelac, 22. studenoga ubio je iz pištolja 12-godišnjeg crnca Tamira Ricea, ispalivši mu dva metka u prsa. Rice je bio u parku s puškom za airsoft, koja izgleda kao pravo oružje, i njome mahao prema prolaznicima, zbog čega je stigla dojava policiji. Loehmann je policijskim vozilom s kolegom stigao do poprišta, a na snimci obližnje nadzorne kamere vidi se da je pištolj izvukao i pucao samo dvije sekunde nakon izlaska iz automobila. Po dostupnim podacima, drugi policijski odjel odbio je Loehmannovu molbu za posao uz objašnjenje da je nesposoban za njega. Oba policajca rekla su da je Rice, kad su mu se obratili, posegnuo za puškom i da nisu znali da nije riječ o pravom oružju pa su izgledi za podizanje optužnice također mali.

Policajac će puno prije pucati na crnca nego na bijelca

Prosvjednici nepokolebljivo tvrde da je rasizam strukturni problem u lokalnoj policiji diljem zemlje. Statistika pokazuje da se crnce pretresa, optužuje i osuđuje nesrazmjerno često u odnosu na bijelce, a policajci vrlo rijetko odgovaraju za svoje nasilne postupke.

Hillary Clinton, vjerojatna kandidatkinja Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 2016. u četvrtak je pozvala na reformu kaznenog sustava i policijskih metoda djelovanja, izražavajući žaljenje zbog toga što "crnci imaju veće izglede da ih policija pretrese i privede te da budu optuženi i osuđeni na duže kazne" od bijelaca.

Druga noć prosvjeda u New Yorku

Neovisna informativna organizacija ProPublica na temelju istraživanja provedenog od 2010. do 2012. obznanila je da su izgledi da američki policajci pucaju na mladog crnca 21 puta veći nego da pucaju na mladog bijelca.

New York samog sebe doživljava kao izrazito liberalan po američkim standardima, prevladava mišljenje da je on u "post-rasnom" dobu i da rasizam više nema ulogu u životu grada pa je tim teže primljena odluka porote o nepodizanju optužnice protiv Pantalea, koja je izazvala ulične prosvjede.

De Blasio zbog boje kože trenira sina za susrete s policijom

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio sam je simbol borbe protiv rasizma. Osim što je u predizbornoj kampanji obećao da će dokinuti postupak koji policajcima omogućuje da bez posebnog povoda fizički pretraži bilo koga, a u praksi se to najčešće odnosi na crnce i hispance, njegova supruga Chirlane McCray je crnkinja, a njihov sin tinejdžer Dante imao je zapaženo mjesto u kampanji, tijekom koje je ponosno pokazivao svoju gustu afro-frizuru.

Bijelac De Blasio stoga je u srijedu izjavio kako je pitanje policijske brutalnosti prema crnim mladićima za njega "vrlo osobno", naglasivši kako je već prije Danteu objasnio da bi se mogao sudariti s ograničenjima zbog boje svoje kože.

Tisuće prosvjeduju - Ovo je vijest koja trenutno trese Ameriku!

"Morali smo ga doslovno trenirati - na isti način na koji su to brojne obitelji u ovom gradu činile desetljećima - kako da obrati osobitu pažnju prilikom svakog susreta s policajcima, koji bi ga trebali štititi", rekao je De Blasio, najavivši da bi od ovog vikenda trebao početi pilot-program u kojem bi policajci u ophodnji na sebi imali kamere koje bi bile stalno uključene, za što se zalaže i predsjednik Obama.

Svoje će reći i savezno pravosuđe

Nakon odluke njujorške porote o nepodizanju optužnice protiv policajca Pantalea, američki ministar pravosuđa Eric Holder najavio je saveznu istragu Garnerovog slučaja, kojoj je cilj utvrditi jesu li ubijenom crncu povrijeđena građanska prava. Takva istraga već je pokrenuta i za slučaj u Fergusonu i to prije objave odluke poruke o nepodizanju optužnice protiv policajca. Kongresmen Lacy Clay iz Fergusona, crnac iz Demokratske stranke, u četvrtak je izrazio nadu da će ministarstvo pravosuđa raspustiti policijsku postaju u tom gradu i prepustiti redarstveni nadzor policijskoj upravi St. Louisa.

U četvrtak je Holder, koji je i sam crnac, u Clevelandu objavio da je istraga, pokrenuta u ožujku 2013., prije ubojstva 12-godišnjeg Ricea, pokazala da pripadnici clevelandske policije redovito rabe "nerazumnu i nepotrebnu" silu u svojim postupcima.

Čak je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u četvrtak pozvao SAD da poduzmu mjere kako bi američki policajci imali veću odgovornost za svoje postupke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene