Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedopušteno se ipak smije?!

Tisuće prosvjeduju - Ovo je vijest koja trenutno trese Ameriku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće prosvjednika u četvrtak ujutro prekinule su promet na ulicama New Yorka nakon što je velika porota odlučila da neće podizati optužnicu protiv bijeloga policajca Daniela Pantalea, koji je nedopuštenim zahvatom gušenja u srpnju na ulici ubio 43-godišnjeg crnca Erica Garnera.

Policajac je u srpnju na ulici u Staten Islandu, najmanjoj njujorškoj općini, pred brojnim šokiranim prolaznicima rukama zadavio Garnera, koji je prodavao švercane cigarete, a američko ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da provodi istragu o tomu jesu li Garnerova građanska prava povrijeđena.

Pročitajte i ovo Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca Ilustracija policijskog očevida u New Yorku Očevid u tijeku Pronađen leš u gradskom rezervoaru: Stanovnici pozvani da prije uporabe vodu prokuhaju

Većinom mirni prosvjedi počeli su u srijedu navečer u raznim dijelovima Manhattana - na Times Squareu, ispred centra Rockefeller i glavnoga željezničkog kolodvora.

Za razliku od prosvjeda održanih prije dva tjedna u Fergusonu, nakon odluke tamošnje porote da se neće podizati optužnica protiv bijelog policajca Darrena Wilsona koji je hicima iz pištolja usmrtio nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna gdje su izbili nasilni prosvjedi, u New Yorku je sinoć uhićeno tridesetak osoba.

Bilo je očito da se policija suzdržava od oštrijih mjera pošto je dopustila demonstrantima da nakratko blokiraju promet u gradu u kojemu živi oko osam i pol milijuna stanovnika.

Fotografija koja je iznenadila Ameriku!

Odluka predstavlja veliki izazov za njujorškog gradonačelnika Billa de Blasija koji je na dužnost stupio u siječnju. Tada je obećao da će se angažirati na popravljanju napetih odnosa između njujorškog crnačkog stanovništva i policije, a sinoć je pozvao stanovnike Velike jabuke na mirne prosvjede.

Najnoviji slučaj neodgovarajuće reakcije na policijsko nasilje potaknuo je i predsjednika Baracka Obamu da se osvrne na problem nepovjerenja između policije i manjinskih zajednica.

Ne komentirajući izravno Garnerov slučaj, Obama je izrazio zabrinutost jer mnogi pripadnici manjinskih zajednica smatraju da od policije ne mogu očekivati pošteni postupak. "Nećemo odustati dok ne vidimo jačanje povjerenja i odgovornosti između naših zajednica i snaga reda", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene